Slavica Đukić Dejanović: Potpuna je neistina da neko planira da ruši školu na Senjaku 1foto FoNet Zoran Mrđa

Član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević, zajedno za ministarkom prosvete prof. dr Slavicom Đukić Dejanović, obišao je danas Osnovnu školu „Stefan Nemanja” na Senjaku i tom prilikom demantovao da je planirano rušenje ili ustupanje dela objekta i dvorišta ove obrazovne ustanove drugoj privatnoj, o čemu su pojedini mediji izveštavali.

Nikodijević je podsetio da Grad Beograd kontinuirano ulaže u obrazovni sistem, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i mogućnostima, te da su apsolutno netačne i neproverene informacije o rušenju ove osnovne škole koje su uznemirile roditelje i decu koja je pohađaju.

– Grad je prethodnih godina mnogo uložio u ovu školu. Urađena je nova fiskulturna sala po zahtevu škole, takođe zamenjen je stari kotao na mazut, koji je bio ne samo problem za decu već i za čitavu okolinu. Sada se ova škola greje na prirodni gas. U planu je nastavak ulaganja u ovu obrazovnu ustanovu, koja se nalazi u jednom od najlepših delova grada, a pre svega u izgradnju sportskog igrališta i ozelenjavanje dvorišta. Apsolutno su netačne informacije koje su se pojavile u medijima i koje su uznemirile javnost o rušenju škole, tako da deca i roditelji nemaju razloga za brigu. Nije nam namera da srušimo nijednu školu u Beogradu. Naprotiv, imamo u planu izgradnju novih osnovnih i srednjih škola, kao i rekonstrukciju postojećih. Grad kontinuirano ulaže u obrazovni sistem, a podsetiću da je od juče počela i prijava za 20.000 dinara po svakom detetu osnovnog i srednjoškolskog uzrasta za kupovinu udžbenika. Tu bih dodao i vaučere, koje smo dodelili svoj deci do 19 godina, kao i zimske i letnje programe koje smo uveli za osnovce i srednjoškolce – rekao je Nikodijević.

Slavica Đukić Dejanović istakla je da je razlog današnje posete da istina dođe do dece i roditelja, prenosi Beoinfo.

– Školu pohađa 435 mališana, zaista je lepa i u nju Grad ulaže i ulagaće. Škola ih uvodi u život u smislu da obrazovanje i vaspitanje budu moto za njihovu budućnost. Potpuna je neistina da neko planira da školu ruši, ustupi, proda ili bilo šta drugo. U nju se ulaže iz jednog jedinog razloga, a to je da uslovi budu bolji. Zato smo iznenađeni insinuacijama koje mogu biti zlonamerne ili iz nerazumevanja – kazala je ministarka Đukić Dejanović.

Predsednik opštine Savski venac Miloš Vidović pokazao je medijima dokument Komisije za planove Grada Beograda u kojem su, na osnovu prethodnog upita, članovi jednoglasno odlučili da na ovom području nije moguće planirati površine ostale namene koje bi ugrozile postojeću osnovnu školu. Isto važi i sa prostorom u objektu gde je u budućnosti jedino moguće planirati eventualno proširenje same škole, u skladu sa razvojnim planom. Prioritet na ovom području mora biti postojeća funkcija škole i stvaranje planskog okvira za njeno proširenje u okviru površina javne namene. Takođe, nije moguće menjati odnose javnih namena koji podrazumevaju zelene površine i druge javne namene definisane važećim regulacionim planom prostorne celine Dedinje.

– Potpuno je jasno i nedvosmisleno – niti je ovde bilo u planu, niti će biti zatvaranja, rušenja ili iseljavanja škole – kazao je Vidović.

Poručio je građanima Savskog venca da ne nasedaju na ovakve i slične neistinite informacije, o kojima se govorilo ili su plasirane u medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari