Foto: Stanislav Milojković

Dino Jahić i njegove kolege i koleginice iz redakcije CINS u prethodnih 10 dana kontinuirano su izloženi uvredama koje su u jednom momentu prerasle u ozbiljne pretnje smrću, navodi se u saopštenju Regionalne platforme Zapadnog Balkana, kojakoja predstavlja više od 8.000 članova novinarskih udruženj i organizacija u regiji.

Osim negativnih komentara, vulgarnih uvreda, poruke su sadrže i govor mržnje na račun imena i porekla kolege Jahića, ali i ekplicitne pretnje smrću, poput poruka kako mu „treba napraviti promaju u lobanji“, upozorili su potpisnici saopštenja.

Ova situacija kojoj su se našao Jahić „direktna je posledica obraćanja predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika“ koji je 21. avgusta napao glavnog i odgovornog urednika CINS, optužujući ga „da rukovodi centrom koji uz finansijsku podršku međunarodnih organizacija ruši političke strukture u regionu, pri tom ne iznoseći nikakve dokaze za svoje opasne optužbe“, istaknuto je u saopštenju.

„NUNS godinama zahteva od svih aktera političke scene da prestanu sa pretnjama, ponižavanjima i uvredama koje upućuju novinarima jer, osim što time ugrožavaju osnovne principe slobodnih medija i demokratije, takvim ponašanjem iniciraju verbalne i pretnje na društvenima mrežama, a neretko i napade na novinare“, rekao je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara zahteva da policija i tužilaštvo identifikuju i kazne osobe koje su pretile kolegi Jahiću u što kraćem vremenskom roku jer svako odlaganje adekvatne reakcije nadležnih organa otvara prostor za dalje nasilje nad novinarima, upozoreno je u saopštenju čiji su potpisnici Udruženje BH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Nezavisno udruženje novinara Srbije je registrovalo ovaj slučaj kao 18 napad na novinare u 2018. godini.