Slika napada na novinarku Danasa Lidiju Valtner; Foto: E-Stock.us / Darja Babić

NUNS podseća da je sredinom novembra prošle godine, Prvo osnovno tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu novinara koje su napali aktivisti Srpske napredne stranke tokom ustoličenja predsednika Srbije, uz objašnjenje da nije pronađen osnov za krivično gonjenje.

„Tužilaštvo se tada više oslonilo na iskaze stranačkog obezbeđenja, optuženog za nasilje, nego na fotografije i svedočenja koje pokazuju njihovo ponašanje. To je bio i povod da NUNS zamrzne svoj status u stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, koju čine predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i novinarskih i medijskih udruženja. Na odluku tužilaštva prigovor je izjavila samo Lidija Valtner. Više javno tužilaštvo dalo je nalog da Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu sprovede dokazne radnje saslušanjem osumnjičenih i ispitivanjem oštećene novinarke Valtner“, navodi NUNS.

Na svom portalu juče je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo da “iz svih izvedenih dokaza ne proizilazi osnov sumnje da je bilo ko od osumnjičenih na bilo koji način ugrozio sigurnost oštećene pretnjama da će napasti na njen život ili telo”.

„Iako je za razliku od prethodnog obrazloženja, Prvo javno tužilaštvo ovom prilikom izbeglo cinizam i gotovo otvoreno ruganje žrtvama, ubeđujući ih kako su ih batinaši zapravo štitili, poslednja odluka tužilaštva ima ogromne negativne efekte: ne samo da ne uliva ni pravnu ni bilo koju drugu sigurnost novinarima, već predstavlja još jedan dokaz da ova institucija sve manje radi u skladu sa pravom i pravdom a sve više u u interesu jedne strane – vladajuće Srpske napredne stranke“, ističe NUNS u saopštenju.