Direktorka predškolske ustanove Pčelica podnela krivičnu prijavu protiv glavnog urednika Niške inicijative Srđana Nonića zbog "uznemiravanja" 1Srđan Nonić: Foto Niška inicijativa

Direktorka predškolske ustanove Pčelica Svetlana Mitić podnela je krivičnu prijavu protiv glavnog i odgovornog urednika Niške inicijative Srđana Nonića zbog „proganjanja“, objavio je ovaj medijski portal.

Prema navodima Niške inicijative, direktorka Pčelice Mitić je u krivičnoj prijavi optužila Nonića da je izvršio krivično delo proganjanje iz člana 138a Krivičnog zakonika, i to tako što je „od 2021. godine u kontinuitetu i konstantno praćena i snimana od njegove strane“.

U prijavi je navedeno i da Nonić „ima za cilj nameru da joj se neovlašćeno približi verbalno i fizički, i tim svojim ponašanjem ugrozi njeno zdravlje i sigurnost“, naveo je portal.

Nonić je u svojstvu građanina prošle sedmice dao izjavu pred inspektorima Odeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Niš, u kojoj je negirao navode iz prijave.

Niška inicijativa nije dobila krivičnu prijavu, već joj je ona pročitana, a direktorka Mitić je odbila da za Danas precizira njene navode.

U zapisniku ovog Odeljenja kriminalističke policije PU piše da je u svojoj izjavi kazao da su navodi u prijavi, koju mu je pročitao policijski službenik, „potpuna izmišljotina i potpuna glupost“, kao i da je „sramota čime se bavi tužilaštvo zbog toga što mora“.

„Nikada nisam pratio Svetlanu Mitić, niti uhodio, a do susreta je dolazilo ili na konferencijama za novinare ili ispred neke javne ustanove i institucije… Moji kontakti sa njom nisu vezani za njenu privatnu ličnost. Svi snimci i pitanja koja sam joj postavljao javno su dostupni na portalu i isključivo su vezani za javni interes, u smislu njenog rada i rada ustanove koju vodi“, rekao je Nonić u niškoj PU, a navodi se u zapisniku.

U njemu se dodaje da je Nonić kazao da Mitić, ukoliko ima zdravstvenih problema, ne mora da se bavi funkcionerskim poslom, već „može da se bavi hortikulturom ili da uči decu japanski jezik“.

„Moje ponašanje prema Svetlani Mitić ne razlikuje se od mog ponašanja prema drugim javnim funkcionerima u gradu Nišu. Nikada joj nisam pretio, niti sam joj ikada uputio bilo kakvu pogrdnu reč- psovku, ili bilo šta slično“, rekao je Nonić u PU.

Nonić je za Danas kazao da davanje izjave ovim povodom „smatra pritiskom na medije“.

„Ja sam vrlo jasno kazao policiji da se radi o mom novinarskom poslu, u javnom interesu, a da me itić kao privatna ličnost ne zanima. Interesuje me samo njen rad u ustanovi koja brine o 6000 dece“, rekao je Nonić.

On je kazao da „ovo nije prvi put da ide da daje izjave povodom nekih lažnih krivičnih prijava iz Pčelice“ i da je uveren da će i ova biti odbačena.

Inače, Niška inicijativa i Nonić prilično aktivno i na kritički način izveštava o situaciji u Pčelici i događajima vezanim za nju, kao i o radu uprave na čelu sa direktorkom Mitić.

Ovaj portal podseća da je protiv Nonića, kao i narodne poslanice i funkcionerke Stranke slobode i pravde Jelene Milošević, Pčelica podnela krivičnu prijavu zbog navodnog uznemirenja javnosti nakon što su izvestili javnost da je ta ustanova zbog isteklog roka uništila 200 kilograma plazma keksa, koji joj je skoro godinu dana ranije donirao selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

Direktorka predškolske ustanove Pčelica podnela krivičnu prijavu protiv glavnog urednika Niške inicijative Srđana Nonića zbog "uznemiravanja" 2
Foto: Predškolska ustanova Pčelica Niš

Nonić je davao izjavu u policiji i povodom krivične prijave za navodno odavanje službene tajne jer je u svom tekstu izneo podatke o lošem vrednovanju rada Pčelice od strane Ministarstva prosvete.

I ove krivične prijave potpisala je direktorka Mitić.

Glavni utrednik Niške inicijative pretpostavlja da je niško Osnovno javno tužilaštvo te prijave odbacilo, pošto nakon davanja izjave nije obavešten o eventualnom daljem postupku.

Direktorka Mitić i Pčelica ćute

Svetlana Mitić i Pčelica odbili su da Danasu odgovore na pitanja u vezi sa krivičnom prijavom.

Javnost je zbog toga uskraćena za odgovore napitanja koji su razlozi za podnošenje krivične protiv Nonića zbog uznemiravanja i da li su oni vezani za Nonićev medijski posao ili je reč o eventulnom privatnom, odnosno ličnom uznemiravanju.

Ostali smo i bez odgovora na pitanje da li je tačno da je u prijavi navedeno da je Nonić svojim ponašanjem ugrozio Mitićkino zdravstveno stanje, te molbu da o tome saopšte preciznije podatke, ukoliko žele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari