Zbog isteklog roka "Pčelica" uništila 200 kilograma keksa, Piksijevu donaciju 1Foto: V. Torović

Predškolska ustanova „Pčelica“ u Nišu, koja brine o 6.500 mališana, naložila je da se baci skoro 200 kilograma keksa „plazma“, kome je ovih dana istekao rok, iako je još tokom maja prošle godine taj slatkiš donirao selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

Da je keksu istekao rok primećeno je tek kad je pre dva dana stigao u vrtiće u Nišu, ali ga mališani nisu jeli.

„U više obdaništa u gradu dopremljena je ta „plazma“, ali su, na sreću, servirke videle da je rok istekao i odmah su obavešteni nadležni. Tada je utvrđeno je da rok trajanja istekao za 160 kilograma keksa, oko 60 kutija, ali je juče u skladištu pronađeno još 20 kutija tog istog keksa“, kaže izvor iz „Pčelice“.

On se zapitao „kakva se poruka šalje javnosti, roditeljima i deci“.

„U vremenu kad je velika kriza, mi se ponašamo bahato i bacamo hranu. Ovde je reč o bahatosti i neradu. Kako magacioner i radnici u kuhinji nisu videli keks koji je stajao skoro godinu dana. Sram0ta, velika sramota“, kazao je izvor Danasa.

Milena Anđelković, majka devojčice koja pohađa jedan od državnih vrtića u Nišu, neprijatno je iznenađena činjenicom da se samo pukom slučajnošću keks kome je istekao rok trajanja nije dao deci.

„Znam da im stalno daju da jedu „plazmu sa mlekom“. Deca to vole da jedu, sad se pitam možda su im već davali da jedu keks sa isteklim rokom trajanja“. Uvek sam mislila da su u „Pčelici“ ozbiljniji i da je moje dete sigurnije u državnom vrtiću u odnosu na privatne, ali više nisam sigurna“, ogorčena je ova majka.

Piksi je maja poklonio tri tone keksa „Pčelici“ i drugim dečjim ustanovama, ali se ne zna kako je raspoređen, kao i da li su te ustanove već utrošile tu „plazmu“.

Novinarka Danasa je kontaktirala direktorku „Pčelice“ Svetlanu Mitić u želji da od nje dobije odgovore ko je nadležan za ovaj ogroman propust, kao i da li će odgovorni biti kažnjeni, ali nam je ona odgovorila da je „na seminaru i da će nam se javiti“.

Do objavljivanja teksta direktorka nam se nije javila.

Međutim, sekretarka „Pčelice“ Marija Janković nas je pozvala, po nalogu direktorke, i rekla nam da je već pokrenut disciplinski postupak protiv svih zaposlenih koji se nalaze u lancu za distribuciju hrane.

„Svi radnici daju izjave i izjašnjavaju se o ovom slučaju. Biće utvrđena odgovornost svakog od njih, i protiv njih će biti pokrenuti  disciplinski postupci prema Zakonu u predškolskom vaspitanju i obrazovanju“, rekla je Janković.

Ona je napomenula da direktorka Mitić „strašno insistira na proveri hrane koja se daje deci, te je uvela da servirke i trijažne sestre mora da proveravaju svu hranu koju dobiju“.

„To je razlog što je na vreme sprečeno da se deci da taj keks da jedu. Na sreću, deca nisu bila ugrožena“, kazala je ona.

U vrtiće „Pčelice“ upisano 6.500 dece

Predškolska ustanova „Pčelica“ u svom sastavu ima 26 vrtića u Nišu i pojedinim selima u okolini, u koja je upisano više od 6.500 dece. Na listi čekanja je uvek oko 1.500 mališana.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari