Foto: MOD

Tog dana podignut je Prvi srpski ustanak i počelo oslobođenje od Turaka i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije. Uoči Sretenja, 14. februara, pripadnici Vojske Srbije organizovaće u Subotici, Užicu, Prijepolju, Loznici, Boru, Petrovcu na Mlavi, Paraćinu i Jagodini taktičko-tehničke zborove na kojima će građanima, u periodu od 11 do 14 časova, biti prikazan deo naoružanja i vojne opreme, navodi se u saopštenju MOD.

Garda Vojske Srbije će 14. februara od 13 časova, izvesti egzercir na Trgu Republike u Beogradu, a potom će Reprezentativni orkestar Garde prodefilovati od Trga Republike i Knez Mihailove do Vojnog muzeja na Kalemegdanu. Egzerciru i defileu Garde prisustvovaće ministar odbrane i načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Vojni orkestar Niš izvešće promenadni defile u Nišu u 12.30 časova od Trga kralja Milana i Obrenovićeve ulice do Trga kralja Aleksandra.

Ove godine, počasna artiljerijska paljba biće izvedena istovremeno, u 16 časova, u Beogradu (Savska terasa na Kalemegdanu), Nišu (Niška tvrđava) i Novom Sadu (Petrovaradinska tvrđava). Počasnoj paljbi u Beogradu prisustvovaće ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, u Nišu potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, a u Novom Sadu predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović i komandant Prve brigade KoV brigadni general Željko Petrović.

Centralna državna ceremonija proslave Sretenja – Dana državnosti Srbije održaće se u Orašcu, 15. februara 2018. godine u 11 časova. Istog dana, ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao izaslanik predsednika Republike položiće venac kod Spomenika Neznanom junaku na Avali, u 8 časova u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Ljubiše Dikovića.

Odavanje vojnih počasti i polaganje venca delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije biće organizovano i u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu kod Topole, istog dana u 13 časova.

Vojni muzej u Beogradu biće otvoren 15. i 16. februara, od 10 do 18 časova, za besplatan obilazak izložbene postavke u ovoj vojnoj ustanovi kulture.

Proslava Dana državnosti Srbije, kroz praznovanje Sretenja – 15. februara, objedinjuje identitet države i vojske, čime se obnavlja najdublja povezanost u srpskoj državotvornoj tradiciji.