Foto: Pokrajinska vlada

„U širokom nacionalnom, konfesionalnom i kulturnom spektru koji nazivamo skladom vojvođanskih različitosti, hrvatska nacionalna manjina je izuzetno važna nijansa i to nije samo politička fraza, već iskreno i trajno opredeljenje Pokrajinske vlade i izraz demokratičnosti društva u kojem živimo“, izjavio je večeras predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

On je na obeležavanju praznika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, Dana rođenja bana Josipa Jelačića, rekao da Pokrajinska vlada, kroz svoje mehanizme, pruža značajnu podršku očuvanju i razvoju identiteta hrvatske manjine u celini, navodi se saopštenju kancelarije za medije Pokrajinske vlade.

„Pokrajinska vlada izdvaja značajna sredstva za funkcionisanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, kao i za kulturno stvaralaštvo i izdavaštvo na hrvatskom jeziku i sa tim ćemo nastaviti i u budućnosti, u značajnije većem obimu“, rekao je predsednik Mirović i dodao da su povećana i godišnja izdvajanja za „Hrvatsku riječ“.

Podsetivši da je ove godine na Filozofskom fakultetu  u Novom Sadu otvoren Lektorat za hrvatski jezik, predsednik Mirović je istakao zadovoljstvo radovima na obnovi rodne kuće bana jospipa Jelačića u Petrovaradinu, zdanja koje će biti ustupljeno hrvatskom nacionalnom veću, za šta je Republika Srbija izdvojila više od pola miliona evra.

„Položaj pripadnika hrvatske manjine u Srbiji, odnosno srpske manjine u Hrvatskoj od ključnog je značaja i zato je važno da radimo više na onom što nas spaja i da tražimo nove puteve saradnje“, rekao je Mirović.

Svečanosti,  koja je održana u SPC „Vojvodina“ u Novom Sadu, prisustvovali su i pokrajinski sekretar za nauku i visoko obrazovanje Zoran Milošević, ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota, predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Slaven Bačić, predstavnici konzulata Hrvatske u Srbiji, Grada Novog Sada i Grada Zagreba.