Obnavljanje merošinske hladnjače 1Foto: Pixabay/Couleur

Obnavljanje hladnjače „Voćar“ u Merošini pomoglo bi u rešavanju višedeceniskog problema proizvođača višanja topličkog kraja koje ucenjuju otkupljivači „ubijajući cenu crvenog zlata“, zbog čega su stalno tražili pomoć od države i lokane samouprave, kazao je danas novinarima predsednik Opštine Meošina Saša Jovanović.

„Ima više zainteresovanih za ponovno pokretanje hladnjače, ali problem prave nerešeni svojinski odnosi, rekao je Jovanović i dodao da očekuje da će uskoro to biti rešeno i da će već za sledeću berbu proizvođači imati velike otkupne i smeštajne kapacitete u samoj Merošini.
Od naredne godine toplički proizvođači višanja imaće manje briga oko otkupa jer će i Vlada Srbije pomoći u iznalaženju sistemskih rešenja za uređenje tržišta tog voća, kao i pojačati kontrolu otkupljivača i hladnjačara, istakao je Jovanović.

On je naglasio da je to izjavio zamenik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević koji se, sa problemom otkupa i niske cene, upoznao na upravo završenim „Danima višnje“ u Merošini, gde je učestvovalo više od sto proizvođača iz topličkog kraja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.