Berba višanja u prokupačkom kraju u punom jeku, proizvođači nezadovoljni cenom otkupa 1Foto: M.S. / Danas

Berba višanja u prokupačkom kraju u punom je jeku, rod je zadovoljavajući ali proizvođači nisu zadovoljni početnom cenom otkupa koja je sa projektovanih 70 dinara pala na oko 40 dinara za kilogram višanja.

Kako su kazali agenciji Beta proizvođači u Velikoj Plani, selu podno Jastrebca, najpoznatijem u prokupačkom kraju po proizvodnji višnje, oni mirnije dočekuju kraj berbe jer su još početkom godine sklopili ugovor sa preduzećem koje se bavi otkupom i preradom voća iz Naupara kod Kruševca pa će oni otkupiti sav njihov ovogodišnji rod.

„Mi smo sve uradili po savetu poljoprivrednih stručnjaka iz Hladnjače ‘Naupaere’ koji su insistirali da naše višnje gajimo kao zdravu hranu i sada očekujemo da i naš trud bude adekvatno nagrađen“, kazao je Živorad Miletić – najveći proizvođač višanja u Velikoj Plani.

Miletić, koji višnju gaji na više od tri hektara, i ove godine sa te površine očekuje rod od oko 22 vagona.

Prema njegovim rečima, prema realnim očekivanjima sa cenom otkupa od 65 dinara za kilogram proizvođači višanja u tom kraju bi bili zadovoljni, iako je cena otkupa u prokupačkom kraju sa projektovanih 75 dinara na početku berbe već pala na 40, a ponegde i na 35 dinara za kilogram.

„Rod je zadovoljavajući, iako su višnje zbog velike suše malo sitnije nego prošle godine“, rekao je Miletić.

On je dodao da pored nevremena i nestbilne otkupne cene, proizvođače višanja u podjastrebačkim selima najviše plaši biljna štetočina „žilogriz“ koja preti da potpuno uništi voćne zasade.

„Kako stvari stoje, meni će pola hektara pod višnjom ove godine propasti, a kako je ta napast uzela maha bojim se da će iduće godine i celi hektar stabala da se osuši, a to onda znači da proizvodnje višanja u našem kraju, nadaleko poznatom po proizvodnji tog ‘crvenog zlata’, više neće biti“, naveo je Miletić.

Berba višanja u prokupačkom kraju je u punom jeku i bez obzira na nestabilnu cenu otkupa proizvođači beru svoje zasade i plaćaju i sve usputne dažbine – kao što je recimo visoka cena branja od 20 dinara za kilogram.

„Bez obzira što se u prokupačkom kraju uzgaja najkvalitetnija svetski priznata i poznata ‘oblačinska višnja’, Toplički okrug nema potrebnih prerađivačkih kapaciteta pa proizvođači zavise isključivo od otkupa i nakupaca koji se iz godine u godinu sve više bogate na njihov račun“, tvrde proizvođači.

Dodali su da je ove godine sve poskupelo – da su troškovi proizvodnje duplo su veći od prošlogodišnjih a da je cena otkupa je ista.

„O cenama hemijskih preparata, goriva, ulja za radne mašine, filtere i ostale delove za održavanje i popravku dotrajale mehanizacije i da ne govorimo“, kazali su agenciji Beta proizvođači višanja u prokupačkom kraju, gde se ovo voće gaji na 2.000 hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari