Odbornici Gradske skupštine usvojili zaključak o brisanju MHE iz Prostornog plana Pirota 1Foto: Zoran Panić

U Skupštini je bila redovna sednica lokalnog parlamenta, a oni su od lokalne vlasti zahtevali da se na današnjoj sednici donese odluka da se iz novog Prostornog plana Pirota čija izrada počinje, izbrišu sve lokacije za izgradnju mini hidrocentrala u Parku prirode Stara planina.

Odbornici Gradske skupštine su danas doneli zaključak o brisanju svih lokacija MHE na Staroj planini iz novog Prostornog plana Pirota i o moratorijumu na izgradnju derivacionih MHE.

-Mi danas od lokalnog parlamenta zahtevamo da jučerašnja najava o brisanju svih lokacija za izgradnju MHE na Staroj planini dobije svoj institucionalni okvir i da odluka o brisanju derivacionih MHE ne samo u Prostornom planu Pirota već i Srbije postane zvanična. Tražimo da oni koje građane plaćaju kroz svoje poreze ne sede ovde, nego da dođu u Topli Do i vide kako meštani od 90 godina koji se smrazavaju na mostu, da li brane svoj ćef ili interese grada. Ovo je pozitivan pomak i od odbornika očekujemo odluku da se njihova gradnja stopira. Ukoliko to učine, poverovaćemo u njihove iskrene želje- kaže jedan od aktivista Grupe “Odbranimo reke Stare planine“ Aleksandar Panić.

Predsednik Saveza mesnih zajednica Stare planine Nebojša Ilić kaže da očekuje da odbornici Gradske skupštine donesu odluku da se iz Prostornog plana Pirota brišu MHE.

-To je najavila gradska vlast. Ovakva odluka mora da se donese i zaštite staroplaninske reke i prestane njihovo uništavanje. Ima nas svuda, ne samo u Toplom Dolu i Jelovici, već sutra u Beogradu i širom Srbije. Danas smo ovde da pozovemno odbornike na savest i razum i da donesu odluku zbog svojih pokolenja. Od sastanka sa predsednikom Vučićem očekujemo da stavi tačku na ovaj problem i da se donese zakon o stavljanju moratorijuma na izgradnju MHE i zaustavi uništavanje reka u Srbiji- rekao je Ilić.

Meštanka Temske Minja Nikolić kaže da je njihova poruka sa svih dosadašnjih i sadašnjih protesta- treba sačuvati planinske reke.

– Mesecima dežuramo u Toplom Dolu. Smatramo da sve reke moraju i dalje da teku zbog naše i dece naše dece. Reke za nas sa Stare planine su život- rekla je Nikolić.

Zamenik gradonačelnik Pirota i predsednik Gradskog odbora SPS-a Vidojko Panajotović kaže da je njegova stranka protiv izgradnje MHE a posebno derivacionih.

– Zajedno sa gradonačelnikom i koalicionim partnerima doneli smo zajedničku odluku da se u Prostornom planu grada koji se radi izbace sve lokacije za izgradnju MHE na Staroj planini. Takav zaključak danas je donet i na sednici Gradske skupštine. Svako ima pravo da protestuje i očekujemo da se sve mirno završi. Nama u gradskoj vlasti je važno da građani budu zadovoljni. Od MHE na Staroj planini nema nikakve koristi- kaže Panajotović.

Sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem

-Za sada je to nezvaničan poziv za sastanak sa predsednikom, Srbije Aleksandrom Vučićem, 29. septembra koji je uputio sekretar kabineta predsednika. Očekujemo protokolarno pismo šta se od nas očekuje i ko će biti na tom sastanku. U ovom trenutku se rok skraćuje. Nadamo se da je to takođe nečija želja na višem nivou da se taj problem reši. Piroćanci i staroplaninci neće odustati od toga. Ovo je borba za sve reke Srbije i poništavanje koncepta derivacionih MHE- kaže Panić.