Odgovor advokatima: Poštujemo poverljivost razgovora okrivljenih i branilaca 1Foto: KPZ „Zabela“

Uprava za izršenje krivičnih sankcija je odgovarajući na dopis predsednika Advokatske komore Srbije, istakla oni postupaju u skladu sa zakonom i sprovode isključivo odluke nadležnih sudova.

Predsednik Advokatske komore Srbije, Viktor Gostiljac poslao je dopis Upravi, nakon što je glavni urednik lista Informer u televizijskom programu čitao tekst za koji je tvrdio da je transkript razgovora između Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji se sumnjiče za više teških krivičnih dela i njihovog branioca.

U odgovoru na ovaj dopis, Uprava ističe da su pismo predsednika AKS-a razumeli kao dobronameran gest.

„Ističemo da Uprava insistira na poštovanju prava lica lišenih slobode u svim segmentima, a to se odnosi i na pravo okrivljenih na poverljivu komunikaciju sa braniocima, koja je garantovana Ustavom i međunarodnim konvencijama. Naglašavamo da u tome nema odstupanja ni u jednoj od naših kazneno-popravnih ustanova i to pravo okrivljenog se poštuje u svakoj ustanovi“, navodi se u odgovoru.

Iz Uprave su naglasili da do sada nisu komentarisali sudske postupke, kao ni postupke u fazi istrage, dodajući da to neće ni ovom prilikom činiti.

„Podsećamo i da je sistem izvršenja krivičnih sankcija strogo formalan sistem koji postupa isključivo u skladu sa zakonom“, zaključuje se u odgovoru.

Predsednik Advokatske komore Srbije je u svom dopisu pozvao Upravu za izvršenje krivičnih sankcija da utvrdi da li je pročitani transkript razgovora između osumnjičenih koji su u pritvoru i njihovog branioca autentična.

On je takođe tražio da u tu istragu bude uključen i predstavnik advokature, ali i da se uradi tehnička provera svih prostorija u kojima advokati obavljaju razgovore sa svojim klijentima.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Odgovor advokatima: Poštujemo poverljivost razgovora okrivljenih i branilaca”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.