Foto: MUP

Kako se navodi u saopštenju, Radojković je ukazao na značaj forenzičke psihologije, ne samo kao primenjene psihološke discipline, već i kriminalističko – istražne metode koja u fokus stavlja aktere kriminalnih događaja.

„Ovo je potvrda opredeljenosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da u potpunosti sagleda značaj forenzičke psihologije. Na ovaj način pokreću se značajna pitanja i oko psiholoških problema kod svedočenja očevidaca i žrtava krivičnih dela“, naglasio je Radojković, koji se zahvalio na podršci švedskoj Vladi i policiji, kao i Agenciji za razvoj i podršku.

Načelnik Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP-a Srbije Mirko Matejić naveo je da je značajno da se u Srbiji, kao i na Zapadu, prevazilazi stari koncept definicije forenzičke psihologije i prihvata proširenje kompentencije forenzičkih psihologa, dodaje se u zaključenju.

Na dvodnevnom seminaru, koji se održava na Kopaoniku, pored pripadnika srpske policije, učestvuju i forenzički stručnjaci iz Švedske, Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije.