Okončan štrajk u beogradskom Centru za socijalni rad 1Foto: UGS Nezavisnost

Kako je naveo Sindikat gradskog centra za socijalni rad u Beogradu „Nezavisnost“, Ministarstvo se obavezalo da isplati ukupan iznos neisplaćenih novčanih potraživanja za pripravnost za 2016, 2017. i 2018.g. do kraja juna 2019, a avans je isplaćen 22. februara.

Takođe su se obavezali da obezbede sredstava za troškove prevoza za dolazak i odlazak sa rada, kao i da izvrše prijem u radni odnos na 54 radna mesta kada Komisija Vlade usvoji  Predlog zaključka Ministarstva i da da saglasnost za realizaciju, da obezbedi službene legitimacije stručnim radnicima do kraja marta 2019. godine.

Ministarstvo je uputilo zahtev Ministarstvu zdravlja radi obezbeđivanja sredstava za lekarske preglede, navodi ovaj sindikat.

Osnivač se obavezao da popuni 20 radnih mesta do kraja marta i još 20 do kraja 2019, da obezbedi sredstva za lekarske preglede i isplatu jubilarnih nagrada zaposlenima koje finansira Osnivač po zaključenju kolektivnog Ugovora kao i da obezbedi sredstva za pokretanje javne nabavke za popravku krova na objektima Odeljenja Zvezdara i Čukarica, u cilju poboljšanja uslova rada, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, direktor Gradskog centra se obavezao da se sprovede i okonča postupak donošenja novog Akta o proceni rizika, započne rad Odbora za bebednost i zdravlje na radu, jedno i drugo ispunjeno tokom štrajka, da izmeni Ugovore o radu zaposlenima koji obavljaju poslove javnih ovlašćenja unošenjem u ugovore o radu obaveze 24-časovne dostupnosti neodložnim uslugama, da razdvoji republičke od gradskih poslova Ugovorima o radu, a organizacijom rada najkasnije do kraja 2019. godine.

Štrajkački odbor će pratiti dogovorenu evaluaciju a kroz dalje sindikalne aktivnosti aktivno biti uključen  u realizaciju Sporazuma, saopšteno je iz ovog sindikata.