Orlić: Ispunili smo sve uslove za fer izbore 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

„Uradili smo sve što je bilo dogovoreno, definisali smo šta je zloupotreba izborne kampanje, izmenili smo četiri izborna zakona, izabrali Nadzorni odbor, smanjili cenzus sa pet na tri odsto i od devet članova REM-a izabrali pet novih. Izborni uslovi su bolji nego ikada ranije i zašto je problem da se to prizna. Oni koji to neće da priznaju, čine to samo iz sebičnih razloga, jer nemaju računicu“, rekao je on tokom rasprave o izboru dva nova člana REM-a.

Orlić je napomenuo da očigledno to ne odgovara Ljotićevcu Bošku Obradoviću koji hoće vlast bez izbora i koji sanja građanski rat kao srećno rešenje. Opozicija je konstatovala da izborni uslovi još nisu dobri, da je vlast samo malo popustila zbog privida demokratičnosti .

Za dva upražnjena mesta u REM-u predložena su četiri kandidata. Dva kandidata predložio je nadležni Odbor Autonomne pokrajine Vojvodine – dr sociologije Slobodan Cvejić, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i TV i filmski snimatelj Slaviša Grujić. Udruženje izdavača elektronskih medija i udruženja novinara u Srbiji predložile su Biljana Ratković Njegovan profesor novinarstva na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu kao i Višnja Arandjelović, dugogdišnja novinarka Politike.

O samim kandidatima tokom sednice gotovo da nije bilo reči, već su i vlast i opozicija govorili o stanju u medijima, N1, ali i „našim i vašim medijima“, zastupljenosti opozicije i vlasti u tv programima. Nisu zaobiđeni ni štampani mediji, pa je tako predsednik Odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić konstatovao da je Milan Ćulibrk od uglednog nedeljnika NIN napravio pamflet.

Đorđe Vukadinović, samostalni poslanik komentarišući tvrdnju naprednjaka da su ispunili sve izborne uslove i da to sada svi treba da znaju, naveo je da je tačno da je vlast samo malo popustila zbog privida demokratičnosti, ali da i dalje ostaje pitanje slobode medija.

On je rekao i da je tačno da se biraju novi članovi REM-a , da su to samostalne i nezavisne ličnosti ,ali da to još ne znači da je praksa u radu REM-a promenjena .

„Kada stupe na dužnost videćedmo efekat njihovog rada“, rekao je Vukadinović napominjući da su radom REM bili nezadovoljni i vlast i opozicija, a da je to telo stvari prepustilo „medijskoj stihiji“.

On je istakao i da nije dobro što se REM nije mešao u svoj posao i što je Savet REM bio pod kontrolom vlasti, kao i da su ostavke dva člana bile ranije najavljena.

„Dva člana REM ostavke su podneli „na zvonce“ i verovatno je da su „na zvonce“ i glasali. Za Savet REM potrebne su jake ličnosti, koje će se mešati u svoj posao kako bi regulator bio zaista nezavisan. Eto ja predlažem da parlament pozove najbolju političku novinarku Ljubicu Gojgić da bude član Saveta REM-a , pa neka ona odluči“, naveo je Vukadinović i dodao da su svi kandidati kompetentni, a da će on podržati predlog novinarskih udruženja Višnju Aranđelović.

Vladimir Đurić, poslanik Stranke moderne Srbije jedini je dao javnu podršku predloženim kandidatima i to TV snimatelju Slaviši Grujiću. On je govorio i o oglašavanju i predizbornoj kampanji i predložio REM-u da utiče da se svim strankama u izbornoj kamapanji propiše pravo na besplatno oglašavanje.

Nataša Mihajlović Vacić, poslanica Socijaldemokratske partije Srbije ocenila je da je rad regulatora problem još od nastanka RRA 2002. godine, zbog nespremnosti svake vlasti da se odrekne kontrole nad medijima, da se medijska scena uredi u interesu javnost, a nedostatak zakonske regulative omogućio je zloupotrebu medijskog prostora i emitovanje neadekvatnih sadržaja.

„Na članovima REM-a je da nezavisno i u skladu sa interesom javnosti najbolje rade povereni posao, i da svi članovi saveta, a ne samo jedna žena iza koje se svi kriju, moraju da komuniciraju više sa građanima i da čuju zamerke na svoj rad“, rekla je poslanicaSDPS, a Đorđe Komlenaki , poslanik Pokreta socijalista zamerio je REM-u na nereagovanju u slučaju rada „kvazi prekogranične televizije N1.

Ocenio je da je REM radio na štetu građana i nacionalnih televizija koje su registrovane u Srbiji i dodao da se boji da dva nova člana neće poboljšati rad REM-a i da je potrebno da se menja zakonska regulative , pre svega deo koji se tiče njihove smenjivosti .

„Mi kao predstavnici političkih stranaka treba da pomognemo radu nezavisnih tela da ojačaju svoj rad, a ne da ih guramo u politički ring. Naš posao je da podržimo REM da radi po zakonu, a ne da tumačimo zakone onako kako nekom pojedinačno odgovara“, rekao je socijalista Đorđe Milićević i podsetio da REM ne odlučuje ko će biti pobednik izbora i nema obavezu da prati izbore u Srbiji, ali će po nalogu Vlade Srbije, OEBS-a i ODHIR-a pratiti celu kampanju.