Foto: wikipedia/ Lumen roma

Prema pisanju medija, nepoznate osobe su isekle i u delovima iz depoa ložionice odnele najstariju lokomotivu iz kolekcije Železničkog muzeja.

Direktorka Zavoda Olivera Vučković rekla je da okretnica, ložionica i vodotoranj Železničke stanice, kao i Savska ulica (ispod mosta Gazela, u kompleksu glavne železničke stanice) uživaju status prethodne zaštite i da kao takve moraju biti sačuvane od daljeg propadanja i devastacije.

Olivera Vučković je istakla da o kulturnom nasleđu moraju brinuti oni čije je ono vlasništvo i apelovala na sve relevantne subjekte da spreče dalju devastacija kompleksa radi očuvanja pokretnog i nepokretnog nasleđa tog izuzetno značajnog segmenta kulturnog nasleđa Beograda.

„Predstavnici svih relevantnih institucija, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Muzeja nauke i tehnike i Istorijskog muzeja Srbije izaći će na teren, proceniti štetu i dati uslove i mere za sanaciju postojećeg stanja“, kazala je Olivera Vučković.

Ona je podsetila da su objekti i eksponati jedni od retko očuvanih objekata industrijske železničke arhitekture podignutih pre Drugog svetskog rata ne samo na prostoru Beograda, već i Srbije, preneo je Beoinfo.