Foto: Ministasrtvo zaštite životne sredine

Ministarstvo zaštite životne sredine pružilo je podršku i pomoć organizaciji ovog najvećeg okupljanja botaničara u čitavom regionu, navodi se u saopštenju.

Trivan je, pozdravljajući sve učesnike, pohvalio organizovanje ovakvog skupa koji je od naročitog značaja za opstanak nauke, i koji daje mogućnost za veoma važnu razmenu znanja, iskustava, rezultata i ideja.

„Ovo je prilika da 400 stručnjaka razgovara o zajedničkim temama, da se međusobno povezuju. Jako je važno da znanje teče.“, rekao je Trivan. Ministar je naglasio da podržava kolege botaničare u njihovom radu, i pozvao da istraju na tom putu nauke i znanja. Ovih sedam godina rada Kongresa govori da njihov rad i zalaganje za nauku donosi dobre rezultate za našu zemlju. „Srbija bi trebalo da bude lider kad je u pitanju zaštita životne sredine, i svi zajedno moramo da se potrudimo da taj cilj ostvarimo. Zaštita životne sredine nije samo posao, već borba da živimo zdravije i kvalitetnije“, poručio je Trivan.

Ovogodišnji Kongres, koji je okupio istraživače iz Evrope koji se bave biljnim naukama i njihovom primenom, u broju učesnika prevazilazi sve dosadašnje. Kongres su organizovali Prirodno-matematički fakultet Departman za biologiju i ekologiju Univerziteta u Novom Sadu i Botaničko društvo „Andreas Volni“.