Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Brnabić je zahvalila američkom ambasadoru Kajlu Skatu na posredovanju u ovoj donaciji, jer se time Srbija svrstala među pet država u svetu koje imaju ovu vrstu dijagnostičke laboratorije.

Vlada Srbije ulaže u zdravstvo, a reforma tog sektora je jedna od najtežih i najzahtevnijih, ocenila je Brnabić i napomenula da se čini sve da lekari i medicinsko osoblje ostanu u Srbiji.

Radimo na izgradnji nove i rekonstrukciji postojeće infrastrukture, poboljšanju uslova rada u sistemu zdravstva i povećanju plata i novog zapošljavanja lekara, medicinskog osoblja, sestara i tehničara.

Lončar je rekao da je američka kompanija uložila 1,5 miliona evra u pogon i Srbija je pored Nemačke, Engleske, Belgije i Izraela peta zemlja u svetu koja ima ovakvu modernu laboratoriju.

Manje laboratorije unutar klinika KCS će prestati da postoje, jer će većina preći u novu laboratoriju koja će raditi 24 sata dnevno.

Ašanin je rekao da kroz laboratorije KSC godišnje prođe 1,2 miliona pacijenata i uradi se 12 miliona analiza. Laboratorija nije obnavljana 30 godina, dodao je on i istakao da će u novim prostorijama biti moguće obraditi u jednom satu 1.500 epruveta i uraditi oko 5.000 analiza. Odgovarajući na pitanje o odlasku lekara i medicinskog osoblja, Ašanin je rekao da ima pojedinačnih odlazaka koji ne ugrožavaju rad KCS.

On je naglasio da su se uslovi rada u KCS poboljšali, da su plate povećane i da su upravo zaposlili 23 najboljih diplomaca na svim klinikama KCS.

Lončar je rekao da se radi na tome da se povećaju plate zdravstvenih radnika, ali da se migracije lekara događaju u svim zemljama ka onima koji imaju bolji standard i veće plate.

Lončar je podsetio i da je nedavno odobreno da 100 mladih najboljih studenata medicine budu zaposleni, a to ne utiče na tekuće konkurse i procese zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama.