Otvoreno pismo: Režimska i agrarna mafija protiv poljoprivrednih proizvođača 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN-XHEMAJ

Savez poljoprivrednih proizvođača Zapadne Srbije, član Skupštine slobodne Srbije, uputio je otvoreno pismo Vladi Srbije, premijerki Ani Brnabić i Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.

Prenosimo njihovo pismo:

Na osnovu analize zarade koju ostvaruju povlašćeni hladnjačari, a nasuprot poljoprivrednim proizvačima maline, jasno proizlazi da je agrarna politika Srbije usmerena ka bogaćenju pojedinaca bliskih vlastima na račun rada poljoprivrednika.

Iako cena maline u prodaji iznosi 425 do 470 dinara, poljoprivrednici su od hladnjačara za svoj proizvod dobili svega 200 do 215 dinara.

Uzimajući u obzir troškove uzgoja maline, koji su tokom 2020. godine značajno porasli zbog poskupljenja benzina, đubriva i hemije, procenjeno je da su poljoprivrednici ostvarili zaradu od svega 70 dinara po kilogramu svog proizvoda.

S druge strane, zarada hladnjačara, kada se oduzmu troškovi prijema, zamrzavanja, prebiranja, pakovanja i čuvanja maline, iznosi između 155 i 200 dinara.

Poljoprivrednicima je poznata matrica po kojoj velike hladnjače, uz saglasnost države, manipulišu podacima o svojoj zaradi. Svaka od tih hladnjača ima svoje ćerke firme u inostranstvu do kojih srpska malina dolazi po jednoj zvaničnoj ceni, dok se ogromna dobit ostvaruje pri prodaji krajnjem kupcu.

Kroz takvu manipulativnu trgovinu kontroliše se cena otkupa i medijski se značajno umanjuje disproporcija između zarade poljoprivrednika i hladnjačara. Istovremeno se onemogućava udruživanje poljoprivrednika i malih hladnjača, koji bi mogli postati konkurenti na slobodnom tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Pored toga, većina velikih hladnjačara u okviru svog delovanja ima i poljoprivredne apoteke preko kojih prodaju đubrivo i hemiju i dodatno zarađuju od poljoprivrednika na čijim proizvodima kasnije zarađuju.

Čitavu shemu ogromne zarade velikim hladnjačarima vlast podupire i činjenicom da se najveći deo cene maline poljoprivrednicima plaća tek u decembru, ili čak sledeće godine u februaru i martu, kada hladnjačari završe prodaju i ostvare svoj profit. Za to vreme, poljoprivrednici se zadužuju kako bi se pripremili za novu sezonu uzgoja, ali i da bi preživeli do sledeće berbe.

Potpuno je neistinita tvrdnja vlasti da cenu proizvoda kreira tržište budući da se ovakvo tržište, koje kontrolišu veliki hladnjačari bliski Srpskoj naprednoj stranci, ne može nazvati slobodnim.

Smatramo da je učešće države u ovim kriminalnim radnjama direktno „zaslužno“ za katastrofalno stanje poljoprivrede u Srbiji, kao i za činjenicu da su površine pod zasadima maline prepolovljene u poslednje četiri godine. Jasno je da je ovakva državna politika odgovorna za pustošenje sela i odlazak mladih iz sela, pa i iz naše zemlje u potrazi za boljim životom.

Vlast Srpske napredne stranke ne vodi politiku sa idejom pristojnog života zadovoljnih građana, već sa vizijom života kreditno zaduženih poljoprivrednika na rubu egzistencije. Cela privreda i poljoprivreda zasniva se na dužničkom ropstvu.

Poljoprivrednici upozoravaju vlastodršce da imaju dokaze o postojanju agro-mafije koja je tesno povezana sa institucijama režima i koja je dovela do devastacije poljoprivrede u Srbiji. Nćemo nemo gledati kako nas uništavate.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Otvoreno pismo: Režimska i agrarna mafija protiv poljoprivrednih proizvođača”

  1. I nista im nemozes, predlažem svim manjim proizvodzacima da se udruze i osnuju svoju Zadrugu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.