“Otvori oči” - strariji su žrtve nasilja! 1Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Izložbom „Otvori oči“ Crveni krst Srbije obeležiće u utorak 15. juna Međunarodni dana borbe protiv nasilja nad starijima. U svetu jedna od šest osoba starijih od 60 godina doživi neki oblik zlostavljanja, a samo jedna od 24 prijavi.

“Zlostavljanje starijih je jedan od poslednjih društvenih tabua, nije dovoljno prepoznat i o ovom fenomenu postoji izrazito malo podataka i istraživanja“, saopšteno je iz Crvenog krsta Srbije.

Ovaj datum se obeležava od 2006. godine, a u Srbiji na inicijativu i u organizaciji Crvenog krsta Srbije od 2007. godine, navodi se u sopštenju.

Ujedinjene nacije su na zasedanju Generalne Skupštine 19. decembra 2011. u Njujorku rezolucijom 66/127 zvanično prepoznale zlostavljanje starijih kao javno-zdravstveni i socijalni problem koji ugrožava zdravlje starijih i krši njihova ljudska prava.

“To je problem koji zahteva reagovanje međunarodne zajednice pa je 15. juni kao Dan borbe protiv nasilja nad starijima uvršten u kalendar Ujedinjenih nacija”, naglašava se u saopštenju.

Izložba “Otvoti oči” otvara se u u Кnez Mihailovoj ulici ispred Srpske akademije nauka i umetnosti u 11 časova otvoriti izložbu, a cilj je podizanje svesti javnosti o ovom velikom problemu.

Izložba ima poseban naglasak na prevenciju nasilja nad starijim ženama jer je nastala u okviru projekta „Osnaživanje starijih žena: prevencija zlostavljanja kroz promenu socijalnih normi u Srbiji i Austriji (EmPreV)“ koji Crveni krst Srbije sprovodi od 2019. godine u partnerstvu sa Austrijskim Crvenim krstom, a koji je finansiran od strane Evropske unije i Austrijske agencije za razvoj.

Događaj podržavaju i Australijska ambasada u Beogradu, Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Ova izložba je deo kampanje koja će trajati nekoliko meseci i obuhvatiće kampanju u autobusima i Poštama Srbije.

Učesnici će biti generalni sekretar CKS Ljubomir Miladinović, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, Borka Jeremić iz UNFPA, kao i predstvanici EU, Austrijske i Australijske ambasade u Beogradu.

Istog dana u 15 časova biće održan globalni Webinar “Pristup pravdi“, kom je Crveni krst Srbije suorganizator, zajedno sa Međunarodnom mrežom za prevenciju nasilja nad starijima (INPEA), različitim agencijama Ujedinjenih nacija, uključujući Svetsku zdravstvenu organizaciju.

Na skupu će se razgovarati o globalnom pitanju pristupa pravdi za starije osobe i potrebu za Novom konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima starijih osoba.

Webinar se može pratiti uživo na Facebook stranici Crvenog krsta Srbije: https://www.facebook.com/redcrossofserbia/

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na ““Otvori oči” – strariji su žrtve nasilja!”

  1. Prepoznala sam I ja koja se krse nad mojom majki zrtvom nasilja i konvencije i ljudska prava.Te sto pozivate da otvore oci drze ih zatvorene.prijavis svi se prave da niti vide niti cuju problem.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.