Pacijenti u iščekivanju inovativnih lekova 1Foto: Pixabay / stevepb

I najteži oblici psorijaze u Srbiji se i dalje leče više decenija starim terapijama koje nisu dovoljno efikasne, a imaju mnogo neželjenih efekata. Zato je sa velikim optimizmom i nadom dočekana informacija da će nakon 10 godina čekanja pacijentima u Srbiji ubrzo biti dostupna biološka terapija za lečenje psorijaze. Biološki lekovi dramatično menjaju tok ove bolesti, umanjuju patnje pacijenata i omogućavaju im da žive normalno i kvalitetno, saopštilo je Udruženje „Pacijenti protiv psorijaze 3P“, povodom obeležavanja Međunarodne nedelje borbe protiv te bolesti.

Širom sveta obeležava se Svetski dan borbe protiv psorijaze, ozbiljnog sistemskog, autoimunog oboljenja, često udruženog sa drugim bolestima. Poruka Svetskog dana psorijaze ove godine je „Tretirajte psorijazu ozbiljno“. IFPA – Međunarodna federacija udruženja obolelih od psorijaze i njene članice u 56 zemalja organizuju ovu kampanju radi podizanja svesti o težini bolesti i kako bi se poboljšao pristup lečenju i povećalo razumevanje društva za obolele.

Procena je da oko 300 pacijenata u Srbiji više nema terapijskih mogućnosti i da su za njih biološki lekovi jedino efikasno rešenje. Psorijaza je teška autoimuna bolest koja osim dramatičnih promena na koži izaziva čitav niz drugih kompleksnih zdravstvenih problema ali i stigmatizaciju obolelih.

Primenom bioloških terapija do te mere se umanjuju posledice bolesti da se život obolelih sasvim normalizuje, smanjuje se opterećenje pacijenata, porodice i društva i troškovi zdravstvenog sistema. Sve zemlje u regionu imaju dugogodišnja dobra iskustva u primeni biološke terapije u lečenju psorijaze.