Papa ljubio stopala svim južnosudanskim vođama u znak apela za mir Foto: Beta/AP/Vatikan Media

Na kraju dvodnevnog skupa u Vatikanu za afričke vođe papa je pozvao predsednika Južnog Sudana i opozicionog vodju da nastave sa primenom mirovnog sporazuma uprkos teškoćama. On je zatim klekao i poljubio noge vođa.

Papa obično održi ritual pranja nogu zatvorenika na Veliki četvrtkak ali nikad nije tako nešto uradio za političke vođe.

„Izražavam svoju iskrenu nadu da će neprijateljstva konačno prestati i da će primirje biti poštovano i političke i etničke podele prevaziđene i da će biti trajni mir za zajedničko dobro svih građana koji se nadaju početku izgradnje nacije“, rekao je papa u svojoj završnoj izjavi.

Poglavar Rimokatoličke crve okupio je južnosudanskog predsednika Salvu Kira i vođu opozicije Rieka Mašara. Pristutna su bila i tri Kirova podpresednika. Papa je svima poljubio stopala.

Južnosudanske vođe nisu davale izjave u odgovoru na papin apel za mir.

Južni Sudan je stekao nezavisnost od Sudana 2011. a 2013. zemlja je zapala u grđanski rat u kome je poginulo najmanje 400.000 ljudi.

Mirovni sporazum, koji je potpisan u septembru u Kartumu glavnom gradu susednog Sudana, prolazi korz odlaganja, propuštene rokove, borbe se nastavljaju a ključni delovi sporazuma još nisu sprovedeni.

Povezani tekstovi