Zaštitnik građana: Zoran Pašalić Foto: Fonet/Aleksandar Barda

Zato je od izuzetne važnosti skrenuti pažnju na jedinstvenu ulogu upotrebe maternjeg jezika u očuvanju kulture, tradicije i identiteta, poručio je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika.

U Srbiji su, pored srpskog jezika, u službenoj upotrebi 11 manjinskih jezika u 42 lokalne samouprave.

Ovaj podatak govori da je država posvećena tome da se na temeljan način bavi zaštitom i unapređenjem manjinskih prava na svojoj teritoriji, koja su umnogome iznad evropskog standarda. Pravilna i dosledna primena postojećih zakona omogućava građanima Srbije da se obrazuju i informišu na maternjem jeziku, kao i da ga koriste u službenoj upotrebi pred organima javne vlasti, što je od ključnog značaja za očuvanje nacionalnog identiteta, ukazao je Pašalić, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Pašalić istovremeno podseća da je neophodno urediti način dvojezične nastave u školama na srpskom jeziku i na jeziku nacionalne manjine u određenoj sredini, kao model obrazovanja dece pripadnika nacionalnih manjina.

Činjenica je, naime, da pripadnici nacionalnih zajednica decenijama unazad po završetku školovanja često nemaju elementarno znanje srpskog jezika i samim tim jednake šanse u daljem obrazovanju i pri zapošljavanju, dodaje se u saopštenju.

Zaštitnik građana smatra veoma važnim saradnju sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina u Srbiji, kako bi zajednički radili na zaštiti i unapređenju prava na, između ostalog, službenu upotrebu maternjeg jezika, informisanja na maternjem jeziku, kao i obezbeđivanju udžbenika na maternjem jeziku. Tim povodom zaštitnik građana nedavno se sastao sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina sa kojima je dogovoreno unapređenje buduće saradnje u cilju njihovog daljeg jačanja.

Generalna skupština UNESKO proklamovala je 1999. godine Međunarodni dan maternjeg jezika, u znak sećanja na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični. Takođe i sa ciljem da se skrene pažnja na jezičku raznolikost i bogatstvo naše planete, dodaje se u saopštenju.

Povezani tekstovi