Foto: Medija centar

Država garantuje potpunu bezbednost i zaštitu radnika na radnom mestu i svako ugrožavanje i kršenje tih prava mora biti najstrože sankcionisano, naglašava zaštitnik građana, saopšteno je danas iz njegove kancelarije.

Prava, obaveze i odgovornost u vezi sa bezbednošću radnika garantovani su zakonima, a uređuju se i posebnim kolektivnim ugovorima, te posebnim aktima poslodavaca.

Nadalje, svi učesnici u radnom procesu moraju biti informisani o svojim pravima i obavezama, posebno u situacijama kada su ugroženi ljudski životi i imovina. U ovom slučaju pitanje nadležnosti i odgovornosti državnih organa u sistemu zaštite imovine i lica, i primena zakonskih mera predstavljaju ključno polazište za postupanje, zaključuje Pašalić i dodaje da će od nadležnih zatražiti izjašnjenja iz njihovog delokruga rada kako bi se utvrdili propusti koji su doveli do pogibije radnika.

On takođe očekuje da će okolnosti koje su dovele do tragičnog događaja u Narodnoj biblioteci biti što pre rasvetljene, i javnost obaveštena o rezultatima istrage.