PEN centar: Smene u Šapcu opasan politički intervencionizam u kulturi 1Foto: Marko Maksimović

Srpski PEN centar ocenio je da smene upravnice Šabačkog pozorišta Milene Bogavac i direktorke Narodnog muzeja u tom gradu Nele Tonković, predstavljaju „opasan politički intervencionizam u kulturi koji ugrožava profesionalni nivo kulturnih institucija i njihove ostvarene umetničke rezultate“.

Ocenjuje se da su „dve uspešne žene, osvedočene prvakinje u svojoj struci“ smenjene po kratkom postupku, „usred svojih regularnih mandata, bez obzira na njihove javno priznate i isticane rezultate u vodjenju tih ustanova“.

„Vlasti u Šapcu su ovim čistkama pokazali da ih suštinski ne zanima kvalitet rada kulturnih institucija, već im je cilj da njima rukovode provereni partijski kadrovi a ne izuzetni umetnici i stručnjaci u kulturi. Zbog takve politike i prakse smo sve dalje od dobrih institucija i od evropskih standarda“, stoji u saopštenju.

Srpski PEN centar je zatražio profesionalizaciju upravljanja u javnim ustanovama kulture i i da poštovanje programske i kulturne autonomije tih ustanova bude obaveza njihovih osnivača.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “PEN centar: Smene u Šapcu opasan politički intervencionizam u kulturi”

  1. Niko nije nezamenljiv.Kako su postavljeni(politički ključ) tako su i smenjeni.Pa nisu im fotelje ostale u nasledstvu.Promene su dobre sprečavaju jednoumlje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.