Foto: Zoran Mrđa/ FoNet

Pivljanin je, u okviru serijala Press Extra, istakao da su društvene mreže otvorile bezgranični prostor za distribuciju lažnih vesti, ali da su, istovremeno, napravile i džunglu da se one mogu lakše i maskirati.

On je novinarki Andrijani Milaćević rekao da lažne vesti nisu uvek laž, već laž uvijena u oblandu verovatnoće da je nešto i moglo da se dogodi i utoliko su gore, jer su sredstvo manipulacije.

Prema njegovom stavu, interesne grupe su uvek zainteresovane za proizvodnju i distribuciju lažnih vesti.

Ako govorimo o politici i medijima, mogli bismo, „haškim rečnikom“, reći da imamo na delu „zajednički zločinački poduhvat“, rekao je Pivljanin.

On smatra da je iluzija je da novinari kreiraju javno mnjenje, iako se, po pravilu, govori o „strahovladi medija“

Pozivajući se na knjigu „Gospodari medija“ italijanskog teoretičara medija Marčela Foa o spin doktorima i ljudima koji kreiraju javno mnjenje, Pivljanin je precizirao da je medijakratija zapravo iluzija.

Mi smo, kako je objasnio, instrumentalizovani od političara, koji našu potencijalnu strahovladu koriste da bi ostvarili svoje ciljeve.

Prema oceni Pivljanina, najbolji lek je proizvodnja i plasman pravih vesti i u tome je uloga profesionalnih novinara.

Ali, to nije moguće iz nekoliko razloga, napomenuo je on i predočio da je prvi taj što više nema toliko kredibilnih, pouzdanih i obrazovanih novinara, hrabrih i doslednih, da bi takve vesti proizvodili i pisali.

Drugo, same vesti koje nose istinu više nisu mnogo interesantne, lakše su pojmljive poluistine i zabavne vesti, na ivici trača, predočio je Pivljanin, koji je uništenju publiku označio kao treći razlog.

Uništili smo je i prevaspitali da se zanima za „infoteinment“, informisanje kombinovano sa zabavom, odnosno za zabavu kombinovanu sa informisanjem, ukazao je on, ali je predvideo da će „jednog dana“ čitaoci i gledaoci poželeti da se vrate istini.

I tada ćemo mi morati da resetujemo profesiju i vratimo se onom što je postament novinarstva, zaključio je Pivljanin.