Počeo sa radom autobus za vakcinaciju u Kragujevcu 1Foto: Skupština grada Kragujevca

Na parkingu između tržnih centar „Lidl” i „Rode” juče je počeo sa radom autobus za vakcinaciju.

Posle najava zatvaranja najvećeg vakcinalnog punkta u Šumadiji Sportske hale „Gordana Goca Bogojević” u Velikom parku 21. jun i punkta u Tržnom centru „Plaza” krajem ovog meseca, po rečima gradskih čelnika ovako koncipirana „mobilna imunizacija” je dodatni napor da se vakcinacija nastavi naročito među mlađom populacijijom od 18 do 30. godina.

Vakcinalni autobus u Kragujevcu je ideja Štaba za vanredne situacije i gradonačelnika Nikole Dašića sa željom i ciljem da se završi kompletna imunizacija Kragujevca.

Pokretni vakcinalni punkt obilaziće različite delove grada: Šumarice, Veliki park, jezero, sportske objekte, lokacije ispred tržnih centara i mesta gde se okupljaju mladi, a tokom trajanja Arsenal festa od 24. do 26. juna nalaziće se ispred Kneževog arsenala.

U kopletno opremljenom vozilu nalazi se medicinska ekipa kragujevačkog Doma zdravlja (lekar i tehničar) a građani će u njemu moći da prime cepiva „fajzer” i „sinofarm” dok ruska vakcina „sputnik” nije predviđena za ovakav način imunizacije jer ju je neophodno čuvati u posebnim rashladnim uređajima. Procedura vakcinacije je inače ista kao i u svim mobilnim punktovima, građani u autobusu mogu da prime prvu dozu jedne od dve ponuđene vakcine a preko e-Uprave za tri nedelje dobijaju poziv i obaveštenje o revakcinaciji.

Na promociji vakcinalnog autobusa prisustvovali su dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu (apelovala je na građane, posebno najmlađe koji se još nisu vakcinisali da to obave) i doktor Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja u čijoj je nadležnosti vakcinacija ne samo Kragujevca već čitavog Šumadijskog okruga.

Brendirani (sa natpisom „Podigni rukav vakciniši se i ti) vakcinalni autobus donacija je Kompanije „Ariva” koja u Kragujevcu posluje već šest godina.

– Od početka epidemije naša kompanija pridržavala se svih mera koje je propisao Krizni štab, a zbog dobre saradnje sa gradom Kragujevcom i JKP „Šumadija” koje je brendiralo autobus odlučili smo da pomognemo u procesu imunizacije na ovaj način, kazao je na promociji vozila Dragan Dobrić, menadžer ove kompanije za Kragujevac.

Autobus je bio parkiran četiri sata na parkingu kod ovih tržnih centara a u popodnevnim časovima premešten na centralni gradski Trg kod krsta. Danas, u nedelju, 20. juna vozilo će od 10 do 14 sati biti kod crkve u kragujevačkom naselju Aerodrom a od 17 do 20 sati takođe na Trgu kod krsta. Autobus će svakodnevno menjati lokacije o čemu će gradski Štab za vanredne situacije i Dom zdravlja Kragujevac blagovremeno obaveštavati građane.
Z. Mišić
Foto: Skupština grada

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.