Visoki predstavnik za BIH Miroslav Lajčak juče je, u odvojenim susretima, u zgradi OHR, razgovarao sa izaslanicima i liderima političkih partija u BIH o reformi policije. Kako je ranije najavljeno, Lajčak je o reformi policije razgovarao sa izaslanikom predsjednika SNSD Nebojšom Radmanovićem, predsjednikom HDZ BIH Draganom Čovićem, te s predsjednikom PDP Mladenom Ivanićem. Predsjednik SDS Mladen Bosić rekao je da od visokog predstavnika u BIH Miroslava Lajčaka nije dobio poziv za bilateralni sastanak o reformi policije.
Portparol OHR Oleg Milišić rekao je ranije da će se svi bilateralni sastanci visokog predstavnika za BIH sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o reformi policije u BIH odvijati iza zatvorenih vrata, što se i juče potvrdilo.
Američki ambasador u BIH Daglas Meklhejni izjavio je da je u interesu BIH da reforma policije bude završena u septembru.
– Ako ne bude završena u septembru, još jedna godina će proći, ništa se neće uraditi i onda nećemo postići potrebno u vezi sa potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Mislim da je ovo veliki korak naprijed, jer razgovori o policiji su važan lakmus-test za sve stranke da pokažu da li će sarađivati ili ne, da li su spremni da sarađuju kako da reforma ide dalje, rekao je Meklhejni novinarima.
Visoki predstavnik u BIH Miroslav Lajčak uputio je, prije bilateralnih susreta, zahtijev predstavnicima vodećih političkih partija u BIH, da se u nastavku ovog procesa „ponašaju krajnje odgovorno“ i potvrdio da ima novi koncept reforme policije.
Lajčak je naglasio da bilateralni razgovori sa liderima parlamentarnih stranaka u BIH predstavljaju ulazak u veoma odgovornu etapu koja je značajna za dobrobit BIH.
Predsjednik Republike Srpske Milan Jelić juče je u Banjaluci razgovarao sa predstavnicima srpskih političkih partija u Parlamentu BIH i premijerom RS Miloradom Dodikom o aktuelnim pitanjima reforme policije, Ustava i podjele, odnosno, prenesenih nadležnosti na nivo BIH. Politički predstavnici SNSD, DNS i PDP, uključujući i predsjednika Jelića i premijera Dodika, smatraju da je „prenos nadležnosti sa institucija RS na nivo BIH, vršen mimo Ustava RS“ i najavili su da će od Vlade RS zatražiti ocjenu ustavnosti prenesenih ovlasti koje je moguće prenijeti samo uz saglasnost Parlamenta BIH. U ovom slučaju, kako su potvrdili, parlamentarna procedura nije obavljena. Predstavnik Srpske demokratske stranke Momčilo Novakonić nije se složio sa ovakvom konstatacijom i rekao, bez pojašnjenja, da „nije tačno da je bilo prenosa nadležnosti suprotno Ustavu RS“.
Komentarišući jučerašnje razgovore o reformi policije u Sarajevu, srpski predstavnici u Parlamentu BIH su se saglasili da je „OHR otišao mnogo dalje od ovlašćenja koja su propisana Bonskom deklaracijom“ i ponovioli stav da će podržati opstanak i ostanak Policije RS. Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik smatra da pokretanje pitanja ustavnosti prenosa nadležnosti sa entiteta na nivo BIH pred Ustavnim sudom RS nije jednostrani akt i da RS ne ide na destabilizaciju, nego na afirmaciju prava.
Dodik podsjeća da niko ne želi destabilizovati institucije, nego zatražiti svoje pravo u institucijama, a to su ustavni sudovi koji imaju svoju proceduru, koja ponekad traje dva mjeseca i više.