Polovina medija u Srbiji nema para za inovacije 1Okrugli sto Asocijacije medija “Inovacije u medijima” u Nišu Foto: Media reform centar Niš

Istraživanje urađeno među medijskim profesionalcima, oglašivačima i delom javnosti, koje je predstavljeno danas na okruglom stolu Asocijacije medija “Inovacije u medijima” u Nišu, ukazuje i da petina smatra da je nepostojanje odgovornog poslovanja razlog nedostatku inovacijama u medijima, dok skoro 16 odsto ispitanika smatra da nedostaju ideje.

Takođe, svaki drugi smatra da je izvesno da će mediji u Srbiji obezbediti sebi bolji ekonomski položaj inovacijama, iako četvrtina ipak misli da je “to zabluda”.

“Ekonomska depresija medija ide ruku pod ruku kako sa globalnim medijskim tokovima tako i sa osiromašenjem samih potrošača koji su sve manje spremni da plaćaju sadržaj, samim tim i sa odlukom oglašivača da ne ulažu u medije, naročito tradicionalne, osim televizija, koji nemaju zadovoljavajući broj publike”, istakla je autorka istraživanja Ivana Milanović Hrašovec, novinarka nedeljnika Vreme.

Kao najefikasniji oblik medijskog biznis poslovanja 40 odsto vidi digitalni marketing, a skoro 55 odsto da je oglašavanje putem novih medija efektnije.

Rezultati istraživanja pokazuju i da se medijski profesionalci najviše svakodnevno informišu preko Interneta – u 84,2 odsto slučajeva, televizije 12,3 odsto, a kroz novine svega 3,5 odsto.

Kada je reč o internet verzijama tradicionalnih medija, oko 60 odsto istaklo je da ih više prati nego klasičnu verziju tih medija, samo internet 17,5 odsto i isto toliko samo klasičnu verziju. Tri četvrtine smatra da tradicionalni mediji ipak nisu prevaziđeni, misleći pogotovo na televiziju.

“U novim uslovima koje je nametnula digitalna revolucija, evidentno je da se pažnja medijskih potrošača već uveliko premešta sa tradicionalnih ka novim medijima. Kod mladih, u starosnoj grupi od 20-35 godina, transfer ka novim medijima je izraženiji i čini se već završenim. Svest o neophodnosti prilagođavanja novoj tržišnoj situaciji prisutna je u skoro svim medijima, što potvrđuje i mišljenje oko polovine ispitanika”, ocenila je autorka istraživanja na okruglom stolu u Nišu.

Svaki peti spreman da plati za medijski sadržaj

Istraživanje Asocijacije medije ukazuje da je petina medijskih profesionalaca, koji su učestvovali u upitniku, spremno da donira ukoliko bi medij koji prate to tražio. Takođe, skoro 16 odsto njih kaže da se ponekad pretplate, a sedam odsto je već pretplaćeno na neki od medija.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.