Pooštriti kažnjavanje i stručni nadzor izvršilaca 1Foto: BETAPHOTO/ BILJANA LJUBISAVLJEVIC

Prema navodima medija, Jovanović je najpre 1995. godine bio osuđen za silovanje jedne žene i jedne devojčice, kao i za prevaru, zbog čega je u zatvoru proveo 9,5 godina. Sudski veštaci tada su ocenili da je on u trenutku silovanja bio uračunljiv, ali i da ima „psihopatsku strukturu ličnosti“ i da je „velika verovatnoća da će ponoviti isto krivično delo“.

On je, inače, od detinjstva bio lečen od poremećaja ponašanja, a zbog toga je bio stacioniran i u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici.

Samo dva meseca nakon što je izašao iz zatvora, 2005. godine, Jovanović je oteo dve devojčice, od kojih je jednu silovao, za šta je osuđen na 15 godina. Vrhovni kasacioni sud je, međutim, tu kaznu, izrečenu zbog obljube i protivprirodnog bluda, smanjio na 12 godina, uzimajući u obzir da je „od izvršenja prethodnog krivičnog dela (silovanja, prim.aut.) prošlo više od deset godina“, iako on to vreme nije proveo na slobodi već u zatvoru.

Sa „ublažene“ kazne je pušten u januaru prošle godine, a u oktobru je ponovo uhapšen zbog opskurnih i „jezivih“ poruka ženama na svom fejsbuk profilu, vezanih za šišanje ženske kose, što on, inače, čini svojim žrtvama pre silovanja, zbog čega je i dobio medijski „nadimak“.

Nakon izdržane petomesečne kazne zatvora, na slobodu je pušten u martu ove godine.

– S obzirom na ranija silovanja, kao i na način izvršenja ponovljenog krivičnog dela silovanja prema dvema devojčicama, uveren sam da je bilo više argumenata da sud potvrdi prethodno izrečenu kaznu od 15 godina, koja je u tom trenutku bila maksimalna, a ne da je ublaži. Da je to učinjeno, Jovanović, koji je, treba naglasiti, za sada samo osumnjičen, još bi bio u zatvoru, kaže za naš list advokat Danilo Nikolić, inače bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde i predsednik Okružnog suda u Nišu.

Nikolić dodaje da, međutim, najveća odgovornost nije na sudu koji je doneo „blažu“ presudu, jer bi Jovanović verovatno učinio ovo za šta se sada sumnjiči i nakon izdržane maksimalne kazne. Zbog toga je još važnije da krivično zakonodavstvo „predvidi slučajeve kao što je njegov“.

– Verujem da bi bilo dobro izmeniti zakon koji bi i za ovakve izvršioce krivičnih dela predvideo meru obaveznog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi, koja može trajati doživotno, što je neki vid doživotnog zatvora. Jer, ovakve ljude bi trebalo skloniti iz društva, po koje su opasni. Sada se, međutim, ovakva mera izriče isključivo psihijatrijskim bolesnicima, a ukoliko nije izrečena samostalno traje samo koliko i zatvorska kazna, kaže on.

Milan Stanojković, direktor Specijalne psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici, koji je supspecijalizirao sudsku psihijatriju, dodaje da sudski veštaci u slučaju Jovanovića – sa kojim inače nije detaljnije upoznat, nisu mogli da preporuče meru obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja jer za to nije bilo zakonskih uslova.

Prema sadašnjem Krivičnom zakoniku, ovakva mera zaštite izriče se isključivo osobama koje imaju duševnu bolest, privremenu duševnu poremećenost, zaostalost u duševnom razvoju ili drugi teži mentalni poremećaj zbog kojeg u trenutku izvršenja krivičnog dela nisu bili svesni značaja svojih postupaka i nisu mogli da upravljaju njima.

– Ovakva mera često traje do kraja života. Ali, ona se, po sadašnjem zakonu, ne može izreći osobama sa poremećajem ličnosti, odnosno psihopatskom strukturom ličnosti, jer takvi poremećaji ne spadaju u duševna oboljenja i mentalne poremećaje. Očigledno je, međutim, da bi takve ljude trebalo ozbiljnije stručno i na druge načine nadzirati. Ne samo naše društvo, već i sva ostala društva, moraju rešavati problem ovakve kategorije ljudi i kategorije povratnika. U to moraju biti uključeni stručnjaci različitih profila – pravnici, sociolozi, psiholozi, psihijatri…, kaže Stanojković za naš list.

Ukoliko se ispostavi da iza otmice devojčice Monike stoji takozvani Malčanski berberin, on će biti upisan u Registar pedofila, ustanovljen Zakonom o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, poznatijim kao Marijin zakon, koji je usvojen u aprilu 2013.

On se sada ne nalazi u tom Registru jer se zakoni ne mogu primenjivati retroaktivno. U njemu je za sada evidentirano 306 imena.

Prema izmenama Krivičnog zakonika iz maja ove godine, koje su nazvane „Tijaniniim zakonom“, uvedena je doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela. Među takvim delima su i krivična dela silovanje i obljuba nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem. Za sada nema podataka o tome da li je sankcionisanje ovakvih dela u sudskoj praksi pooštreno.

Sedmi dan potrage

– Celu noć sam bio na vezi sa Vladimirom Rebićem i Nebojšom Stefanovićem, mnogo brinemo za to dete. Postoje detalji koje znam, ali ne mogu da pričam o njima dok ne budemo uhapsili tog zlikovca, na čemu radimo, rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom potrage za Monikom Karimanović.

Potraga je juče, sedmog dana od nestanka devojčice, sužena na četiri sela u okolini Knjaževca – Orešac, Podvis, Glogovac i Vasilj. Prema policijskim navodima, u potragu je uključeno više od 300 policajaca i pripadnika Žandarmerije, angažovane su helikopterske jedinice, koriste se dronovi, termovizijske kamere i psi tragači. Direktor policije Vladimir Rebić preksinoć je saopštio da na osnovu dokaza policija veruje da je nestala devojčica živa, a da ju je oteo Ninoslav Jovanović. On je rekao da je potraga za devojčicom apsolutni prioritet srpske policije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.