Popović otvorio Regionalni inovacioni startap centar u Gornjem Milanovcu 1Foto: Beta/Kabinet ministra za inovacije i tehnoloski razvoj

„Ovo je veliki dan, ne samo za Gornji Milanovac, već i za celu Srbiju. Industrijski grad u kome su fabrike Metalac, Tetrapak i Svislajon, od danas ima i svoj Regionalni inovacioni startap centar, izjavio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na ceremoniji u Gornjem Milanovcu.

Popović je, otvarajući Regionalni inovacioni startap centar, rekao da će se tu „u budućnosti oblikovati mladi srpski preduzetnici i osnivati najbolje srpske startap kompanije“, saopšteno je iz kabineta ministra.

Vlada Srbije ovakvim projektima dokazuje da radi na decentralizaciji inovacija i inovacione infrastrukture, koja ne treba isključivo da bude vezana za velike gradove i univerzitetske centre, naglasio je ministar Popović.

„Potrebno je da koristimo principe i iskustva Izraela, Amerike, Finske i mnogih evropskih država, koja su pokazala da su neke od najboljih startap kompanija u ovim zemljama potekle upravo iz malih sredina. Želimo da mladi u svim krajevima Srbije imaju jednake uslove za razvoj svojih inovacionih potencijala“, poručio je Popović.

On je ocenio da startap centar u Gornjem Milanovcu, kao izuzetno jakom industrijskom centru, ima potencijal da zadrži mlade u tom mestu, ali pruža i šansu da se inženjeri koji se školuju u univerzitetskim centrima u Srbiji vrate i ovde pokrenu svoj biznis.

„Ubrzani razvoj putne infrastrukture uskoro će omogućiti da se iz Beograda sa samo 45 minuta stigne do ovog supermodernog inovacionog startap centra“, rekao je Popović, ocenivši da će svi oni koji se bave inovacijama u moravičkom kraju moći da se odavde povezuju sa svojim kolegama iz Evrope i sveta.

Predsednik Opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević, zahvalio se Vladi Srbije na finansijskim sredstvima za otvaranje tog centra, ocenivši da je Milanovac „zahvaljujući tome danas centar inovacione tehnologije u Srbiji“.

U okviru Programa za podršku otvaranju regionalnih inovacionih startap centara, Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj izdvojio je više od 40 miliona dinara za realizaciju ovog projekta, navedeno je u saopštenju iz popovićevog kabineta.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.