Fruška gora Foto: Wikipedia

Navodi se da su radnici Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća“ posekli drveće u nacionalnom parku i osuđuje vlast zbog toga što „nije u stanju da na pravi način brine o Fruškoj gori, njenom biljnom i životinjskom svetu, ali i o posetiocima koji u njoj traže utočište od izbetoniranih gradova“.

Zahvaljujući stazama, kojih ima po celoj planini, ljudi mogu bezbedno da se kreću kroz prirodu, jer su one bile obeležene, očišćene i održavane. Sve to je godinama rađeno volonterski, uz napor i sopstvena sredstva planinara i entuzijasta, a država, niti Javno preduzeće Nacionalni park „Fruška gora“, nisu to prepoznali kao dobrobit, već su ušli u šumu i divljački testerama posekli višedecenijski trud u samo jednom danu, navodi se u saopštenju.

– Upozoravamo da je Fruška gora ovakvim sečama već duboko narušena. Nije ovo prvi put da zapanjena javnost gleda fotografije posečenih prostranstava, na čijem mestu nisu sađene nove mladice drveća. Prema istraživanjima i izjavama stručnjaka za prirodnu sredinu, sadašnji broj biljnih i životinjskih vrsta na ovoj planini je manji za oko 40 odsto u odnosu na biodiverzitet te planine pre 200 godina. Stručnjaci upozoravaju da ukoliko se nastavi dosadašnja seča i eksploatacija šume, neke od životinja, biljaka i drugih živih bića koje dobro znamo i na koje smo navikli – više neće postojati – ističe se u saopštenju.

Pokrajinski odbor Demokrata osuđuje i najave da će poseta za četvoročlanu porodicu Nacionalnom parku Fruška gora uskoro iznositi 2.600 dinara dnevno, što je još jedan udarac na zdravlje i dobrobit građana.

– Fruška gora nije resurs za iživljavanje vladajuće većine, već je naš ekološki kapital, naš zalog za budućnost, koju možemo doživeti jedino ukoliko se što pre posvetimo našim prirodnim resursima. Umesto da u naplati taksi vide način da to i ostvare, vladajuće garniture prave sebi još jedan izvor novca koji će vući iz džepova građana, a dokaz za to je neprimerno visok iznos koji može da odgovara samo i jedino njima, nezasitim pljačkašima građana Srbije – izjavio je predsednik vojvođanskih demokrata Nebojša Novaković.

Novosađanima vlast seče drveće po celom gradu, uništava zelene površine i među ono malo zelenila koje je ostalo gradi garaže i megalomanske kafiće, a ukoliko građani žele da izađu iz tog betonskog pakla, sada još moraju da budu i bogataši, zbog čega PO DS u saopštenju apeluje na sve društvene aktere, stručnjake, ekologe, građane, pa i međunarodne činioce, da se oglase povodom lošeg upravljanja Fruškom gorom.

Povezani tekstovi