Foto: FoNet/TV FoNet

Uprkos brojnim izazovima, postoji dosta razloga da budemo zadovoljni jer građani danas imaju od koga da zatraže pomoć i otvoreno se govori o problemima diskriminacije u Evropi, rekla je Brankica Janković.

Prema njenim rečima, kada je ova oblast u pitanju na prošla vremena ne treba gledati sa nostalgijom.

Na to je ukazao i potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans, koji je otvorio skup, kada je naveo primere da su pre 50 godina žene dobijale otkaze kada bi se udale, a pripadnici LGBT populacije bili su socijalno potpuno izolovani, kazala je Brankica Janković.

Ona je istakla da je Srbija u vrhu kada su u pitanju standardi koje je postavio Ekvinet, a najveći izazov, ne samo kod nas, već i u celoj Evropi, je to što građani u dovoljnoj meri ne prepozaju institute zaštite.

Brankica Janković je istakla da je sada u celoj Evropi, pa i kod nas, veliki problem govor mržnje, posebno na društvenim mrežama.

Pored mehanizama za zaštitu i delovanja tužilaca, neophodno je uraditi sve da se taj trend preokrene kako bismo kreirali neki drugi govor i druge trendove i sačuvali ranvnopravnost kao najveću vrednost, zaključila je Brankica Janković.