Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Pod naslovom „Tri pokreta svako jutro“, Pravda preporučuje:

1. Vežba od koje će mršaviti vaši bokovi, bedra i stomak

Sednite na zemlju i zakačite noge za orman ili otoman, da ih ne biste podigli za vreme vežbe. Ruke ispružite niz telo. U tom položaju polako se spuštajte dok ne legnete. Gornje telo treba da se savija potpuno pravo, a isto tako treba da je nepokretan donji deo tela. Zatim se isto tako polako i ukočenog tela vraćajte u sedeći stav.

Glava pritom treba da ostane ispružena u nazad, čime će se mišići tela još više istegliti. Ali ruke niukom slučaju ne smeju da pomažu pri dizanju i spuštanju.

Ova vežba ima prednost da poveća gibljivost kičme, da stavi u pokret prsne mišiće – prirodne zaštitnike grudi – i, razume se, bedrene i stomačne mišiće. Svaki dan ponovite ovu vežbu deset puta i zatim povećajte na dvadeset puta, pa ćete videti kako vam sa bedara, bokova i stomaka nestaje salo.

2. Gibljivost struka

Polazna pozicija: spustite se na kolena i spustite telo unazad dok ne sednete na zemlju. Ispružite ruke ispred sebe. Polako u tome položaju počnite da krećete telo desno, levo i prema nazad. Tako nastaje jedno cirkularno gibanje, pri čemu je donji deo tela miran, a od struka dalje telo se u polukrugu pokreće i stavlja u gibanje sve mišiće u okolini struka. Ovu vežbu ponovite deset puta. Pazite da vam ruke uvek ostanu u istom položaju.

3. Da vam omršave bedra

Pozicija: stanite mirno, sastavite noge i uprite ruke pred sobom o sto ili neku stolicu. Zatim ispružene noge dižite unazad svaku po deset puta. u isto vreme zabacite glavu i ramena koliko možete unazad. Pazite da se noga pokreće, tako, da gibanje mišića počinje od bokova. Ne savijajte noge! Noga koja je na miru treba da ostane čvrsto uprta o tabane, dakle, stabilna.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme istog dana 1938. godine celu naslovnu stranu posvećuje reakcijama na govor Adolfa Hitlera prethodnog dana u Nirnbergu i pretnji upućenih Čehoslovačkoj.

Tu su povetzani naslovi i vesti, kao što su „Berlin se priprema za vazdušni napad“, „Ultimatum od šest meseci Čehoslovačkoj da ukine opsadno stanje“, „Dvadeset hiljada švajcarskih vojnika poslano na granicu“, „Zabrana zborova u Francuskoj“….

Na unutrašnjim stranama, ipak, malo blaži naslov o ovoj temi – „Ratna opasnost izbegnuta, ali neizvesnost ostaje“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.