Foto: EPA-EFE/PETER DEJONG / POOL

Branilac generala Mladića, advokat Branko Lukić, rekao je Srni da statusna konferencija uvek ima istu agendu – da se proveri da li ima nekih nezavršenih poslova kako na strani tužilaštva, tako i na strani odbrane i da li je veće donelo neke odluke. Naredna tačka je stanje u pritvorskoj jedinici i zdravlje klijenta, pa će to biti tema i današnje rasprave, rekao je Lukić.

On je najavio da će odbrana podneti podnesak u vezi sa zdravljem generala Mladića u kojem će izneti primedbe na pretrage i lečenje, koje se sprovodi pod kontrolom pritvorske jedinice. Podnesak će biti podnesen nakon statusne konferencije, budući da je veštak odbrane, svetski priznati stručnjak za nuklearnu medicinu, dobio dodatno vreme da pripremi izveštaj. Izlaganje žalbi i odbrane i tužilaštva na prvostepenu presudu, prema Lukićevim rečima, očekuje se u oktobru ove godine, do kada bi veće moglo da prouči predmet, pošto ima novih sudija kojima je potrebno vreme da se upoznaju sa njim.

„Nama je rečeno da će izlaganje žalbe biti verovatno na jesen. Očekujem da ćemo negdje u oktobru da izlažemo žalbu i mi i tužilaštvo, a da će 2020. godine biti izrečena drugostepena presuda“, rekao je Lukić.

Prvostepena presuda generalu Mladiću izrečena je pred Haškim tribunalom 22. novembra 2017. godine, kada je osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Povezani tekstovi