Proglašeni dobitnici Nagrade grada Beograda 1Foto: Dejana Majstorović

Dobitnik nagrade za književnost i prevodno stvaralaštvo je Miroslav Maksimović za knjigu „Bol“, za pozorišno stvaralaštvo glumac Branko Vidaković za ulogu Lebedeva u predstavi „Ivanov“, dok je nagradu za film i radio-televizijsko stvaralaštvo dobio Miloš Radović za scenario i režiju filma „Dnevnik mašinovodje“.

Nagrada za likovno i primenjeno stvaralaštvo vizuelne i proširene medije biće uručena Tomislavu Peterneku za retrospektivnu izložbu fotografija „Život“, a za muzičko i muzičko-scensko stvaralaštvo Jugoslavu Bošnjaku za simfoniju „Svemir“, javlja N1.

Nagrada za društvene i humanističke nauke pripala je grupi autora za delo „Kultura Srba u Trstu 1751-1914“, a za prirodne nauke grupi autora za delo „Fauna repatih vodozemaca Srbije“.

Grupa autora dobila je nagradu za pronalazaštvo za Uredjaj za istakanje i raspodelu napitaka iz flaša.

Nagrade za medicinu pripale su Dragani Vujić za doprinos razvoju i unapredjenju medicine u 2016. godini, kao i Radovanu Bogdanoviću i Nedeljku Raduloviću za delo „Pedijatrija“.

Za arhitekturu i urbanizam nagradjene su Sanja Djordjević i Vesna Radovanović iz JUP Urbanistički zavod Beograda.

Nagrada za poljoprivredu dodeljena je porodično poljoprivrednom gazdinstvu Gorana Tanaskovića iz Velike Ivanče.

Dobitnik nagrade za novinarstvo je novinar Studija B Velimir Pavlović za emisiju Nivo 23, za obrazovanje Maja Arsenović za skajp čas učenika prvog razreda OŠ „Ebinger“ iz Čikaga i učenika OŠ „Janko Veselinović“ iz Beograda, a za sport Tijana Bogdanović za osvajanje srebrne medalje u tekvondou na Olimpijadi u Brazilu, stoji na sajtu N1.

Nagradu za herojsko delo dobila je Vesna Klačar za istrajnu borbu za prava dece i omladine sa posebnim potrebama.

Za dugogodišnji rad i trajan doprinos u razvoju grada Beograda dobio je arhitekta Predrag Ristić, a specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji dogadjaja od značaja za grad Aleksandra Ninković Tašić za autorsko vodjenje i organizaciju radionica na izložbi „Pupin – od fizičke ka duhovnoj realnosti“.

Dobitnici nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih u oblasti nauke su Uroš Jovanović za naučni rad „Uticaj bavljenja sportom, akademskih performansi i demo-bihejvioralnih karakteristika na zadovoljstvo životom medju studenskom populacijom“, a u oblasti umetnosti Dora Filipović za film „Pogledi zatvorenih očiju“.

Dobitnici nagrade „Svetislav Stojanović“ su radnik Vatrogasno-spasilačke čete Zemun Zoran Zarvić za hrabrost iskazanu u gašenju požara u ulici Otona Župančića i Vatrogasno spasilački bataljon Zvezdara.

Nagrade se dodeljuju 12. put, a biće uručene na svečanosti 18. aprila.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević rekao je novinarima da današnjom svečanom sednicom počinje obležavanje Dana Beograda, koji traju od 16. do 19. aprila.

„Ovo jedan od najznačjnijih dana kada proglašavamo najbolje medju najboljima u Beograda u gradu u kome živi, radi i stvara mogo dobrih, talentovanih ljudi, mnogo naučnika, mnogo mladih ljudi koji su svoju kreativnost iskazali ne samo ovde, nego i u regionu“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, članovi komisije su imali težak zadatak jer je bilo puno kandidata.

„Ovo je značajna svečanost pogotovo jer pada na 150 godina od kada samostalno i nezavisno upravljamo gradom Beogradom“, naveo je Nikodijević.

Dani Beograda su kao praznik ustanovljeni 2002. godine i predstavljaju podsećanje na dva važna datuma iz istorije glavnog grada: pominjanje slovenskog imena grada u pisanim dokumentima 4. aprila 878. godine i Dan predaje ključeva grada knezu Mihajlu Obrenoviću 19. aprila1867. godine.

Današnjoj svečanoj sednici prisustvovali su gradonačelnik Beograda Siniša Mali, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, odbornici grada Beograda, predsednici opština, članovi Gradskog veća i drugi.