Projekat koji će žrtvama omogućiti da lakše naplate štetu na sudu 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Efikasnije postupke za naknadu štete obezbediće primena „Smernica za unapređenje sudske prakse u postupcima za naknadu štete žrtvama teških krivičnih dela u krivičnom i parničnom postupku“ koje je izradila Radna grupa Vrhovnog kasacionog suda (VKS), a čiju izradu i publikovanje je obezbedila Misija OEBS u Srbiji.

Unapređenje sudske prakse u ovoj oblasti predviđa i buduća Nacionalna strategija, a realizuje se kao deo projekta „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Misija OEBS u Srbiji kao izabrani partner Ministarstva pravde.

„I ove Smernice, kao i niz drugih aktivnosti koje sprovodimo kroz trogodišnji projekat, Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji’, usmerene su ka podizanju standarda u poštovanju prava žrtava u krivičnom postupku u Srbiji i približe ga evropskim i međunarodnim standardima“, navela je Nataša Novaković, koj rukovodi programom za ljudska prava i krivičnopravni sistem u Misiji OEBS u Srbiji.

Smernice su najpre predstavljene na Sudijskim danima u Vrnjačkoj Banji kako bi se s tim dokumentom podrobnije upoznale sudije, tužioci, advokati i drugi učesnici u procesima.

Do kraja godine slede prezentacije u Beogradu i u Novom Sadu, a potom i u nekoliko drugih gradova u Srbiji. Pozitivnopravni okvir u Srbiji omogućava žrtvama da ostvare pravo na naknadu štete u krivičnom postupku, ali se to u praksi nedovoljno često dešava.

„To za posledicu ima odustajanje žrtve od tog prava nepodnošenjem zahteva za naknadu, ili izloženost žrtve mogućoj ponovljenoj viktimizaciji zbog novog i neretko dugog parničnog postupka na koji je upućena“, ocenila je sudija Vrhovnog kasacionog suda Radmila Dragičević Dičić, koja je bila i predsedavajuća Radne grupe koja je izradila Smernice.

Veliki doprinos ovom poslu, kako je rekla, dale sudije građanskih odeljenja koje su svoje veliko znanje i iskustvo pretočile u praktičan priručnik, koji će biti od pomoći.

Smernice, pored opštih uputstava i objašnjenja, sadrže i tri praktična dodatka: model naredbe o veštačenju, model dela izreke presude u kom se odlučuje o imovinskopravnom zahtevu, kao i relevantne primere iz sudske prakse građanskih odeljenja iz predmeta naknade štete nastale kao posledice krivičnog dela.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.