Projekat unapređenja socijalne zaštite u 15 gradova u Srbiji 1Ministar Zoran Đorđević Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Resorni ministar Zoran Đorđević rekao je da su osetljive grupe ciljna grupa njegovog ministarstva na koje želi da obrati dodatnu pažnju.

„Pet okruga su izabrani, a od toga 15 jednica lokalne samouprave. Saradnja sa tim opštinama trebalo bi da unapredi međuresorne komunikacije i efekasan odgovora na potrebe korisnika“, rekao je Đorđević.

Zamenica nemačkog ambasadora Dorotea Gizelman kazala je da osteljive grupe često mogu da budu diskriminisane, a da je cilj projekta da se to ispravi u skladu sa njihovim potrebama.

Ona je kazala i da su izabrani gradovi koji su reprezentativni za Srbiju i da takvi projekti daju doprinos održivom razvoju u skladu sa principom „Da niko ne zaostaje“.

Vođa projekta Aleksandra Hilbi kazala je da će mere biti osmišljene u saradnji sa lokalnim samoupravama i da su prilikom izbora gradova uzeti u obzir statistički podaci i spremnost opština da sarađuju.

Neki od gradova koji su izabrani za sprovođenje projketa su Loznica, Užice, Sremska Mitrovica, Kosjerić i Mionica.

Projekat je nastao u partnerstvu Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju i Ministrastva za rad sa ciljem da se pruži podrška unapređenju sistema pružanja usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou.