Solun Foto: Wikipedia

To je rekao za FoNet potpredsednik Grčko-srpske privredne komore sa sedištem u Solunu Goran Jović.

„Prema novim propisima prekršaji su razvrstani u tri grupe, što zavisi od stepena opasnosti koja se izaziva, na prekršaje manje, srednje i velike opasnosti. U zavisnosti od toga izriču se i novčane kazne za prekršaj prve grupe do 100 evra, za drugu od 100-300 evra, a treća grupa je od 300-600 evra“, objasnio je Jović

Ukinuta je dosadašnja odredba da je kaznu moguće umanjiti za 50 odsto ukoliko se plati u roku od osam dana, naveo je on.

On je dodao i da se novčane kazne uvećavaju za 100 odsto ukoliko počinilac ima godišnji oporezivi prihod od 50-100.000 evra i 200 odsto ukoliko taj prihod iznosi više od 100.000 evra na osnovu poslednje poreske prijave.

„Ono što je posebna novina bitna za vozače iz Srbije je da se, pored novčane kazne predviđa oduzimanje saobraćajne dozvole, skidanje registarskih tablica i oduzimanje vozačke dozvole na period čak do 60 dana“, rekao je Jović.

Neki od prekršaja koji mogu dovesti do toga su korišćenje mobilnog telefona u vožnji bez bezičnih slušalica, odnosno uređaja za telefoniranje u automobilu, nevezivanje sigurnosnog pojasa, vožnja motocikala bez kacige, bacanje opušaka i sličnih predmeta kojima se može izazvati požar, udes ili se zagađuje okolina.

Kažnjivo je i parkiranje na mestima gde se onemogućava prilaz rampama za invalide ili na mestima predviđenim za parkiranje invalida, vožnja u zaustavnoj traci na autoputu čak i na kraće, što mnogi praktikuju, posebno od prelaza Evzoni do Soluna, kao i kršenje propisa koji se tiču prevoza dece.

Za dužu vožnju teretnih vozila i autobusa preticajnom trakom na auto-putu može se ostati bez vozačke dozvole 60 dana, izjavio je Jović.

Prema njegovim rečima, ambasadi u Atini i konzulatu u Solunu se već obratilo nekoliko vozača teretnih vozila i turista koji su se našli na udaru ovog zakona.

Zato skrećemo pažnju svim našim vozačim koji putuju u Grčku da posebno obrate pažnju na stavke koje smo naveli, kako bi izbegli neprijatnosti. Očekuje se da preko milion naših turista ovoga leta poseti Grčku, od čega će 70 odsto biti u severnom delu. Svi mogu da se obrate konzulatu u Solunu za pomoć, ali prvenstveno treba da se pridržavaju propisa o bezbednosti u saobraćaju, poručio je on.

Treba obratiti pažnju i na mogućnost krađe, da se ne ostavljaju vrednosni predmeti, pasoši, novac, garderoba na sedištima, jer se pojavljuju grupe i iz Srbije, Bugarske, Albanije koje obijaju vozila. To se odnosi i na stvari koje imaju u smeštaju, da ne ostavljaju te prostorije otključane, upozorava Jović