Proslavljen Dan oslobođenja Požarevca u oba svetska rata 1Foto: Pozarevac.rs

Na akademiji su uručene i oktobarske nagrade zaslužnim pojedincima i povelje ustanovama. Oktobarske nagrade su dodeljene dr Vladanu Đulakoviću, Mihajlu Nestoroviću i Radmili Stjepović, a pored njih nagrađeni su i Sportski savez Grada Požarevca i Turistička organizacija.

Prijemu u Svečanim salonima prisustvovao je generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, drugi sekretar ambasade Rusije Oleg Mihajlov, potpredsednik republičke skupštine Veroljub Arsić, rukovodstvo opštine Pelagićevo, predstavnici vojske, policije, sudstva, SPC, direktori javnih preduzeća i ustanova republičkog i lokalnog karaktera. Ove godine je vitezu Marku Milenkoviću, koji je tri puta zaredom osvojio titulu ljubičevskog viteza, uručena sablja u trajno vlasništvo. Sablju je uručio generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović je uručio Selakoviću sablju za predsednika Aleksandra Vučića, koja je dodeljena „zbog toga što je od 2017. godine pokrovitelj LJubičevskih konjičkih igara i izdigao Igre na nacionalni nivo, što je umnogome doprinelo daljem razvoju ove manifestacije“.

– Kaže se da slobodu čovek najviše ceni kada je izgubi, a mi Srbi smo slobodu toliko puta gubili i ponovo osvajali, da jednostavno ne smemo sebi više dozvoliti luksuz da zaboravimo koliko je vredna, rekao je Spasović i dodao da je Požarevac danas moderan grad, prepoznatljiv na privrednoj, turističkoj, kulturnoj i sportskoj mapi Srbije u koji rado dolaze i stari i novi prijatelji.

Nikola Selaković je ovom prilikom preneo reči Aleksandra Vučića da nije zaboravio Požarevac i da će uskoro, kao što je i obećano stići veliki investitor koji će omogućiti nova radna mesta. Nakon akademije položeni su venci na Spomenik srpskom vojniku, na spomenik poginulim vojnicima Crvene armije i na Spomenik streljanim rodoljubima.