Protest u Požegi zbog trgovine uticajem predsednice skupštine 1Foto: Milunka Nikolić

Nekoliko stotina građana Požege je protestovalo danas zbog odluke lokalne vlasti, koju predvode naprednjaci, da za 12 miliona dinara kupi parcelu i nelegalni objekat čiji su vlasnici suprug i dever Zorice Mitrović (SNS), predsednice požeške skupštine.

Tokom građanskog protesta na trgu, koji je protekao mirno i bez stranačkih obeležja, okupljeni su zatražili da se hitno obustavi kupovina nelegalnog objekta i da se poništi odluka o toj kupovini, koju je nedavno usvojila lokalna skupšina.

Oni su zatražili od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da se hitno uključi u rešavanje tog problema i da sugeriše SO Požega da ukine spornu odluku, odnosno da to Ministarstvo poništi tu odluku, ukoliko u roku od jednog meseca to ne učini požeška skupština.

Od Osnovnog i Višeg javnog tužilaštva se traži da „pokrenu predistražni postupak radi prikupljanja potrebnih podataka u vezi sa podnetim krivičnim prijavama, odnosno saznanjima da je donošenjem sporne odluke izvršeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, i da krivično-pravno procesuiraju Zoricu Mitrović, predsednicu SO, i Milana Božića, predsednika opštine“ zbog, kako je navedeno, „krivičnog dela trgovina uticajem u sticaju sa krivičnim delom zloupotreba službenog položaja, koje su izvršili u vezi sa donošenjem odluke o kupovini nelegalnog objekta čiji je suvlasnik suprug predsednice SO Požega“.

Takođe, zatraženo je i to da se pokrenu postupci i protiv Velimira Maksića, načelnika opštinske uprave, Miladina Filipovića, opštinskog pravobranioca, članova Optinskog beća i odbornika za koje je navedeno da su „potencijalno omogućili sukob interesa i trgovinu uticajem glasanjem da opština kupi navedeni objekat“. Postupak je zatražen i protiv Srđana Stevanovića, v.d. direktora Sportsko-kulturnog centra Požega, i Dragomira Čolića, predsednika privremenog Upravnog odbora te ustanove, za koje je rečano da su „inicijatori donošenja tih odluka“.

Od premijerke Ane Brnabić i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave je zatrženo da u roku od deset dana nalože Državnoj revizorskoj instituciji da obavi finansijsku kontrolu opštinske uprave u Požegi i da taj izveštaj bude dostupan javnosti i istražnim organima.

Osim toga, uz podećanje na to da je obaveza novinara da, držeći se osnovnih standarda novinarske profesije, tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izveštavaju o događajima od interesa za javnost, učesnici protesta su pozvali lokalne medije – TV Požega i Radio Požega, da u skladu sa Zakonom o informisanju, objektivno i nepristrasno izveštavaju javnost o radu lokalne samouprave.

Na protestnim skupu su govorili odbornici opoziconih stranaka Gordana Stević (Zajedno za Požegu) i Slavko Nikolić (Dveri), kao i Predrag Voštanić, predstavnik Lokalnog fronta Kraljevo, Aleksandar Divović, pravnik i publicista, i Živorad Varčić, meštanin požeškog sela Visibaba.

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

10 reagovanja na “Protest u Požegi zbog trgovine uticajem predsednice skupštine”

  1. Očigledno se širi sve ozbiljnije otpor,bezvlascu,kabadahijskom ponašanju i besramnom lopovluku SNS.. jer ovo društvo u Poželi su odreda na vlasti SNS kadrovi…Bice proleće divota

  2. Alo braco dzaba se smrzavate i gubite vreme nesme niko da to osudi ili privrde pa jer vi vidite da ovde treba da radi kuka i motoks bez toga nema nam ni sudije ni tuzioca ni policajca treba da se smeni polovina pa i vise ovakvih debila bas me cudi da Vucic to nevidi ili ne zeli fa vidi nego samo to su oni pokrali oni upropastili oni potrosili ko su bre ti oni ko smo mi ko je on ko sam ja ja neznam ko sam oni neznaju gde su vi neznate skim ste mi neznamo kuda idemo oni neznaju gde su bili. Sada je vreme da se svi dobro upoznamo jer sada smo najbogatiji,najvredniji,sada je vreme za izbore ljudi sada nam asfaltiraju,rade kanalizaciju,vodu imamo svaki dan,i sve ce to trajati dok oni ne skembaju sve to pa dodzu ovi pozdrav od nas za vas i za njih.

  3. Само једна напомена опозиционим организаторима овог протеста “без страначких обележја“ – нико, па ни председница Владе не може да наложи Државној ревизорској институцији (ДРИ) да врши финансијску контролу било ког субјекта. ДРИ је независна институција чији су ревизори почев од Врховног па наниже именовани од стране тадашњег Тадићевог режима. Проверите обе ове информације па ћете видети.

    • Na papiru je tako… u stvarnosti je malo drugacije i manje nezavisno 😉
      da se ne lazemo…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.