Protest otpuštenih radnika fabrike stakla u Paraćinu 1Foto: FoNet/Goran Jevremović

Apelacioni sud je odbacio predlog stečaja u SFS posle 16 meseci, a kako je rečeno na skupu u međuvremenu je oko 300 radnika dobilo otkaz i zato su uputili poziv Nadzornom odboru SFS da im se obrati.

Predsednik NO SFS je Milorad Pušica visoki funkcioner SNS, a član NO bio je Dušan Adamović, člani IO SNS. Otpušteni smo u toku noći. Predsednik NO je obećao u medijima da će pozvati sve otpuštene radnike, pogledati im u lice i reći njihov pravni status. Dva meseca je prošlo od tada i očekujemo da nam se obrati Nadzorni odbor. Vodimo borbu za opstanak SFS, pozivamo menadžment da nam kažu kada ćemo biti vraćeni na posao i ko je izazvao stečaj, izjavila je Violeta Kostić.

Menadžment SFS nije pozvao radnike da se vrate na posao posle odluke Apelacionog suda o odbacivanju stečaja.

Skupu se obratila supruga poginulog radnika SFS u rudniku Plana Slađana Nedeljković.

Nikada nisam radila u SFS, ali sam živela od te plate i preživljavala sve što se radnicma događalo od početka stečaja. Ja sam supruga tragično stradalog Dragana u rudniku Plana. Moj suprug je na dan krsne slave izvozio je eksploziv ultom sa kojom se survao u ambis. Čijom krivicom, upitala je Nedeljković.

Bilans „lažnog“ stečaja je otpuštenih 300 radnika i pet umrlih kolega, mladih ljudi, kojima su na samrtničkoj postelji uručena rešenja o otkazu, nisu im dali šansu tom platom, svedočila je Vesna Simić. Ovo nije politički skup, mi nismo političari, ali se politika bavi nama i nama su krivi politika i vlast. Mi to znamo i svesni smo toga, menadžment nas neće da vrati na posao i predstoji nam borba, poručila je ona.