Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Oni su tražili uvođenje pravednih platnih grupa i razreda za ceo javni sektor i da se u međuvremenu plate zaposlenih u obrazovanju povećaju za 14,6 odsto. Sindikati su optužili vlast za prevaru, a pregovore o platnim razredima nazvali „šibicarenjem“ i poručili da neće odustati od onog što je tokom pregovora dogovoreno.

Prema proceni samih sindikata, skupu je prisustvovalo oko 200 ljudi. Dok su jedni zadovoljni, tvrdeći da je tako bilo i planirano, drugi su komentarisali da je skup unapred bio osuđen na propast, jer se štrajkuje u trenutku kada je budžet za narednu godinu usvojen. Učesnici protesta nosili su sindikalne zastave i transparente „Čovek se veže za reč“, „Zašto bi obrazovanje vredelo manje“ i „Prevara“.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, je podsetila da je ovo peti put od aprila prošle godine da članovi tog sindikata protestuju ispred Vlade, a treći put zajedno sa ostalim sindikatima obrazovanja. Osvrćući se na izjavu ministra prosvete Mladena Šarčevića da ne zna da su pregovarali o povećanju zarada za 14,6 odsto, ona je rekla da „ne samo da ne drži reč već da treba da ga bude sram što je na tom mestu“. Komentarišući reči premijerke Ane Brnabić da joj je obrazovanje najvažnije, Janković je rekla da „mi to nismo videli ni osetili, sem što smo shvatili da su nas zamajavali i prevarili“.

Foto: FoNet/Nebad Đorđević

Predsednik Sindikata obrazovanja Čačak Vladimir Adžić je rekao da država duguje prosvetnim radnicima po 25.000 dinara na ime Svetosavske nagrade i još toliko od ušteda ostvarenih zbrinjavanjem tehnoloških viškova, te da je država u poslednje tri godine svakom prosvetnom radniku uzela po 100.000 dinara.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković pozvao je vladu da ne deli prosvetne radnike već da svi u budu u devetoj platnoj grupi, a premijerku da ne potcenjuje prosvetne radnike.

Izlaganje sindikalih lidera i pominjanje imena ministara prekidano je povicima „ua“ i „prevara“. Tokom trajanja protesta saobraćaj u Nemanjinoj ulici se odvijao nesmetano.

Sve škole u Čačku, Ivanjici i Gornjem Milanovcu danas štrajkovale skraćenjem časova

Svih 29 osnovnih i srednjih škola u Čačku, 11 škola u Gornjem Milanovcu i deset škola u Ivanjici danas su štrajkovale skraćenjem časova na 30 minuta, potvrdio je za agenciju Beta predsednik Sindikata obrazovanja Čačak (SOČ) Vladimir Adžić.Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, čiji je SOČ član, organizovala je  štrajk zahtevajući nаstаvаk pregovorа o plаtnim grupаmа i rаzredimа, povećаnje zаrаdа zа 14,67 odsto i početаk pregovorа o posebnom kolektivnom ugovoru koji ističe u mаrtu sledeće godine.

SOČ je većinski sindikat prosvetnih radnika u Čačku, Gornjem Milanovcu i Ivanjici