Foto: FreeImages/Michel Collot (Ilustracija)

Jučerašnji pregovori predstavnika Nastavničkog veća sa savetnikom ministra prosvete Aleksandrom Pajićem su propali, pošto je Ministarstvo prosvete ostalo na stanovištu da škola nema prostornih kapaciteta za još jedno odeljenje društvenog smera.

Iris Janković, profesorka filozofije u Prvoj gimnaziji koja je prisustvovala razgovoru u Ministarstvu, kaže za Danas da zaposleni ne pristaju na obećanje da će u narednoj školskoj godini dobiti jedno odeljenje društveno-jezičkog smera već traže da to bude sada ispunjeno. Ministarstvo je, kako kažu profesori, obećalo i da će škola dobiti fiskulturnu salu, ali im to nije dovoljno da odustanu od zahteva.

– Većina kolektiva Prve gimnazije je jedinstvena i nećemo odustati. Ako ne bude pomaka bićemo prinuđeni da od 18. juna stupimo u zakonski štrajk sa minimumom procesa rada. To znači da će časovi trajati po 30 minuta i da nećemo održavati sednice odeljenskih veća, pa učenicima neće moći da budu zaključene ocene – rekla je Milka Kućerović, predsednica sindikata u Prvoj beogradskoj gimnaziji.

Podsetimo, planom upisa Ministarstvo prosvete je predvidelo otvaranje dva IT odeljenja u ovoj školi (lane je bilo jedno) na uštrb ukidanja jednog odeljenja društvenog smera.

Povezani tekstovi