Protest Šapčanki protiv zagađenja vazduha 1Protest u Šapcu Foto: D.E.

Ispred Gradske uprave večeras je protestvovalo oko stotinu Šapčana zbog zagađenja vazduha. Tokom decembra i nedavno zabeležena su ekstremna zagađenja vazduha, što itekako utiče na zdravlje građana.

Protest su oraganizovale „Mame Šapčanke“, i svoje zahteve istakle su na vratima Gradske uprave. Sonja Nikolov ukazala je da su zagađenja vazduha sve veća, ne samo u Šapcu nego i u Srbiji, i da godišnje zbog toga premine oko šest hiljada građana.

Posebno su ugrožena deca, jer za njihov razvoj i detinjstvo potrebna je zdrava životna sredina. Mora nešto da se pod hitno učini, pre svega zahtevamo da nadležne službe rade svoj posao, da se svakodnevno mere zagađenja i da se krivci kazne, a ne da se na rezultate mrenja čeka nedeljama pa i mesecima. U Šapcu zahtevamo da pre svega fabrika mineralnih đubriva „Eliksir“ ugradi efikasne filtere, a naravno da to urade i termolektrane kao najveći zagađivači u Evropi, istakla je Sonja Nikolov. Kako su na svojim transparentima ukazali protestanti vazduh bi trebalo da bude bez boje i mirisa, i da država mora da zaštiti svoje građane.

Iako je poslednjih godina dosta učinjeno na zaštiti životne okoline u Šapcu, toplane na mazut u bolnici, hotelu „Sloboda“ i jednoj energani od dva megavata su preusmerene na prirodni gas, a ugašena je fabrika Obojene metalurgije, spovedena je gasovodna mreža na području grada, ipak su zabeležena prekomerna zagađenja fluorovodnikom i sumpor dioksidom, a građani to osećaju peckanjem u ustima kao i prilikom disanja. Od nedavno u centru grada postavljeni su merni instrumenti koji to registruju, ali nije bilo nikakvih zvaničnih reagovanja nadležnih službi kao ni gradske uprave.

Na protestu nije se pojavio niko od predstavnika lokalne vlasti, iako u Gradskoj skupštini sedi odbornik Evropske zelene partije. Ovo je i prvi masovniji ekološki protest u Šapcu nakon odbijanja Šapčana da se ovde izgradi pogon za spaljivanje hemijskog otpada.