Protest stanara naselja Stepa Stepanović 1Foto: Ne davimo Beograd/Tviter

Saobraćaj na Kružnom putu bio je blokiran oko 15 minuta, a protest je protekao bez incidenata. Na terenu je bilo vidljivo prisustvo policije, a stanari tvrde da je bilo i policije u civilu. Kako javljau reporteri N1 okupljeni građani naveli su i da im je policija pretila privođenjem.

Oni su, ipak, poručili da neće odustati od ideje da se zaustavi dalja gradnja na centralnoj parceli u naselju.

Podsetimo, prethodnih dana, parcela pored one koja je pripala SPC, ograđena je žičanom ogradom, a nju obezbeđuje i privatno obezbeđenje koje tvrdi da ih je angažovala Srpska pravoslavna crkva.

Sporno zemljište nalazi se pored placa na kom je Patrijaršija, uz protivljenje dela stanara, počela da gradi objekat, iako građani nisu imali priliku da se izjasne žele li bogomolju u komšiluku ili ne.

Podršku stanarima danas je uputio Pokret slobodnih građana.

PSG u saopštenju navodi da nema ništa protiv gradnje crkava i verskih objekata, ali da snažno veruje da su primarne potrebe građana obezbeđivanje adekvatne zdravstvene i obrazovne infrastrukture i da ono mora imati apsolutni prioritet.

Protesti stanara su racionalni i opravdan, ocenio je PSG i pozdravio odluku da se istrajnom borbom izbore za uvažavanje njihovih realnih potreba.

http://