PSG podržava gej brakove u Srbiji 1

Kako je za Danas izjavila Ana Janković Jovanović, članica Predsedništva PSG, Pokret je politička organizacija nastala na „načelima demokratije, vladavine prava i poštovanju ljudskih prava, i kao takva se zalaže za ravnopravnost svih građana, kako pred zakonom, tako i što je još važnije u praksi državnih organa“.

– Smatramo da isto kao što osobe manjinskih seksualnih orijentacija imaju iste obaveze prema državi kao i ostali građani, tako država mora njima garantovati i omogućavati ostvarivanje svih prava koja imaju i drugi. Navedeno podrazumeva ustanovljavanje adekvatnog pravnog statusa od čega zavise brojna prava kao što je dobijanje ličnih dokumenata, mogućnost zaposlenja, otvaranja računa u banci, ostvarivanje zdravstvene zaštite, ali i prava koja proističu iz ozvaničenja zajednice života – ističe sagovornica Danasa.

Ona dalje objašnjava da se PSG se zalaže za uvođenje u zakonodavni okvir mogućnosti sklapanja civilne zajednice života bez ograničenja u pogledu pola partnera, a koja bi bila izjednačena sa pojmom braka, te na taj način omogućavala ostvarivanje svih prava koja proističu iz jedne takve zajednice.

– Kada PSG preuzme odgovornost za upravljanje državom, svi građani Srbije će imati ista prava, bez diskriminacije, počevši od prava zagarantovana Ustavom i zakonima, ali još važnije, prava koja će se jednako poštovati u praksi i time omogućiti razvoj našeg društva u smeru razvoja pravih vrednosti i demokratije – kaže Ana Janković Jovanović za naš list.

Upitana kroz koje institucije će se Pokret slobodnih građana zalagati za realizaciju ove inicijative i stava prema istopolnim zajednicama, sagovornica Danasa kaže da su „izmene neophodne prvenstveno u zakonodavstvu, a potom u sprovođenju istih u praksi, što neminovno zahteva osvešćivanje kako državnih službenika, tako i šire javnosti“.

– Sve institucije su dužne da poštuju i omogućavaju ostvarivanje prava građana. Pitanje je da li ima političke volje da se navedeno i realizuje. PSG se zalaže za omogućavanje svim građanima ostvarivanje njihovih prava, i zato preuzimamo odgovornost i za sprovođenje ovog pitanja počev od onog trenutka kada preuzmemo odgovornost za upravljanje državom – kaže članica Predsedništva Pokreta slobodnih građana za Danas.

Deca istopolnih parova bi bila stigmatizovana

– Zbog velike društvene diskriminacije gej osoba, za očekivati je da bi deca koju bi oni danas u Srbiji usvojili bila stigmatizovana. Pošto je, kada su u pitanju deca, najvažnije pravilo da se sve što se radi, a tiče se i njih, radi imajući prvenstveno u vidu njihov najbolji interes, ne mislim da bi usvajanje dece od strane gej parova u Srbiji, kakva danas jeste, bilo pravo rešenje. Neophodno je unaprediti ostvarivanje prava LGBTI osoba, ali teret njihove diskriminacije i te borbe, ne treba da ide preko leđa dece. Smatram da je važno poći od načela najboljeg interesa deteta, te stvoriti klimu u kojoj će pravi i najbolji interes deteta biti da ono bude usvojeno od strane onih koji ga žele i koji mu mogu pružiti bolji život, bez obzira na pol usvojitelja – ističe Ana Janković Jovanović za Danas.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.