Radnici iz Indije štrajkuju glađu u Kraljevu 1Foto: Z. Nikolić

Da su u Srbiji, za potrebe preduzeća GP „Nikolić“ iz Kraljeva angažovani radnici iz Indije naša javnost je mogla, prvi put, da čuje početkom ove godine, a danas su se njih četrdesetak, ponovo okupili na Trgu Jovana Sarića i sedenjem na platou ispred Skupštine grada protestvovali.

U januaru ove godine objavljen je niz tekstova redakcija koje se bave istraživačkim novinarstvom koje su, tragajući za uzrocima pogibije dvojice radnika turske kompanija „Rejl tek“, 31. oktobra 2019. godine, na gradilištu  dela trase brze pruge Beograd-Budimpešta, u Čortanovcima otkrile da su na tom infrastrukturnom objektu angažovani i radnici iz Indije.

Od tada do danas broj radnika iz Indije se smanjio ali ne i njihovo nezadovoljstvo odnosima sa poslodavcem.

Oni su formalno zaposleni u američkoj firmi „IDEA Capital LLC“, sa sedištem u Mjamiju koja ima poslovni aranžman sa preduzećem GP „Nikolić“ iz Kraljeva,koje je kao podizvođač,bilo angažovano na izgradnji vijadukta u Čortanovcima.

Indijski radnici nisu jutros želeli da daju izjave za medije u Kraljevu tako da smo ostali uskraćeni za njihovo viđenje razloga protesta kao i za informaciju da li su se i kome,danas, obraćali u lokalnoj samoupravi, a prema najnovijim informacija oni su se odlućili i za početak štrajka glađu.

Njihovi predstavnici su, inače, pre pilikom njihovog prvog okupljanja na ovom trgu, pre par dana, bili na razgovoru kod gradonačelnika Kraljeva.

Na ovom  gradskom trgu su i ranije održavani  brojni  protesti radnika naročito u periodu od 2008. do 2012. u vreme konačnog prestanka sa radom velikih industrijskih preduzeća poput Fabrike vagona i Magnohroma.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Radnici iz Indije štrajkuju glađu u Kraljevu”

  1. Bas su se indijci usrecili gde da dodju. U zemlju kriminalaca, mafijasa i baraba, bez zakona i inspekcija koje kontrolisu poslovanja „povlascenih“ firmi.
    Bezite ljudi sto dalje odavde i vodite i nas, jer ni nama nista bolje nije.

    • Gazda im je u medjuvremenu umro. Firmu preuzela cerka koja veze nema sa firmom. Zafo bog neka im je u pomoc.

    • Nisam se bojala kada sam cula za migrante,znala sam da ce im se ovako nesto desiti.I ove sto smo kupili iz Nemacke ce sami da odu

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.