Radnici odlaze s posla da "spontano" podrže direktora 1Foto: Nenad Kovačević

Po svoj prilici, direktoru Milovanoviću će ispred suda u Ivanjici „spontanu“ podršku pružiti radnici te državne fabrike, pa će sve to podsećati na nedavne prizore „podrške“ Milutinu Jeličiću Jutki.

Stevan Milićević, zamenik javnog tužioca u Ivanjici, optužnim predlogom sumnjiči Milovanovića, Lončarevića i Stojića da su izvršili po jedno teško krivično delo protiv opšte sigurnosti i predlaže da se osude na zatvorske kazne u trajanju od po jedne godine i šest meseci do tri godine i da plate troškove krivičnog postupka.

Tužilac navodi da su oni, „ne postupajući po propisima i tehničkim pravilima o merama zaštite na radu u procesu transporta i skladištenja baruta u radnoj jedinici N-2 u objektu E 03-A, u kome se vršilo obrađivanje raketnog goriva i transport otpadnog baruta sa elektrokolicima koji se transportovao u kartonskim burićima, izazvali opasnost po život i telo ljudi i imovinu većeg obima“.

U optužnom predlogu dalje piše da okrivljeni ne priznaju krivicu i da su u svojoj odbrani navodili da su preduzeli sve potrebne mere iz njihove nadležnosti, ali da iz izjava svedoka i priložene dokumentacije proizilazi da nisu preduzeli sve preventivne i druge mere.

Inače, optužni predlog je podignut 26. juna ove godine, odnosno nakon duže od dve godine od tragedije u fabrici, i to posle zahteva Milovana Milivojevića, čiji je sin Milomir preminuo od posledica zadobijenih u eksploziji baruta, da ga primi na razgovor Aleksandar Vučić, prilikom njegovog obilaska poplavljenog područja Lučana. Vučić je sa njim razgovarao 17. juna, a optužnica je podignuta desetak dana kasnije.

– Ništa na očekujem od suđenja, jer svuda je korupcija. Bilo je predviđeno da radnici sa dva autobusa odu u Ivanjicu da pruže podršku direktoru Radošu Milovanoviću, ali preduzeće to nije smelo da organizuje i da plati, pa će oni „spontano“ sa svojim automobilima i o svom trošku putovati u Ivanjicu. Sve to organizuje Radoš Milovanović, a fabrički sindikat je samo puki izvršitelj, kazao je za Danas Milivojević.

S druge strane, Zoran Babić, predsednik fabričkog Samostalnog sindikata, tvrdi da taj sindikat i poslovodstvo ne organizuju odlazak radnika u Ivanjicu radi podrške Radošu Milovanoviću. On navodi da su se radnici pogona u kome se dogodila tragedija obratili sudu u Ivanjici da im omogući da prisustvuju suđenju, a sud im je, kaže, odgovorio da nije u mogućnosti da obezbedi odgovarajuću sudnicu, pa su se oni sami organizovali.

– Niti mi to organizujemo, niti bilo šta sa tim ima direktor. Mi smo za to saznali nakon što su radnici tražili slobodan dan u sredu. Grupa radnika iz pogona raketnog goriva obratila se našem sindikatu i rekla da žele da prisustvuju suđenju u Ivanjici, ali da će im rukovodioci ubeležiti neopravdani izostanak sa posla. Naš sindikat je zahtevao da svi radnici koji žele da idu da im se to omogući i da ne budu kažnjeni zato što će uzeti slobodan dan, ali nismo znali koliko mesta će obezbediti sud u Ivanjici, naveo je Babić. On je dodao da su se radnici „sami organizovali, da će putovati o svom trošku svojim automobilima“.

– Oko 800 radnika je od svojih rukovodilaca tražilo slobodan dan u sredu, ali ne znam koliko njih će ići u Ivanjicu, kazao je Babić, a na pitanje zbog čega će odsustvovati sa radnog mesta, kazao da su bili „revoltirani mnogim stvarima koje su se u javnosti iznosile posle te tragedije“.

– Suđenje je otvoreno za javnost i oni imaju pravo da saznaju punu istinu, poručio je Babić.

Radnici imaju prioritet

U Osnovnom sudu u Ivanjici, Danasu je potvrđeno da je suđenje zakazano u 12 časova, i da će se, kada budu došle stranke, saznati da li će biti uslova da se i održi. “ Ročište jeste otvoreno za javnost, ali najveća sala u sudu ima svega 22 mesta za sedenje, a veliki je broj stranaka u postupku. Radnici fabrike „Milan Blagojević“ su mnogo ranije zatražili da prisustvuju tom procesu i svakako će imati prioritet, ali ne zna se koliko njih će moći da uđe u salu“, rečeno je Danasu u tom sudu.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.