Radosavljević: Fašizam u nedovršenoj državi 1Foto: Mediacentar

Radosavljević je u Novom danu N1 rekao da je „Srbija nedovršena država“ i da „puca po rubovima“, i da se u takvoj atmosferi rađaju fašističke aktivnosti i organizacije.

„Čitav sistem za 27 godina nije dovršen. Država je slaba, državni organi ne mogu da sprovode svoje odluke, a sa slabim budžetom nemoguće je podmiriti sve te sisteme. Srbija sada više liči na zemlje podsaharske Afrike ili Latinske Amerike, nego na demokratsku, evropsku državu“, rekao je Radosavljević, koji je i politikolog i profesor na Fakultetu za pravne i poslovne studije u Novom Sadu.

On kaže da je veliki problem što je država „u najmanju ruku blagonaklona prema fašističkim incidentima i organizacijama“ koji se dešavaju u Srbiji.

„Pa pogledajte, i bivši predsednik republike imao je titulu četničkog vojvode koje se nikada nije odrekao“, rekao je Radosavljević.

Objašnjavajući odakle bujanje fašističkih ideja u Srbiji, koja je u Drugom svetskom ratu dala veliki doprinos borbi protiv fašizma i u kojoj je stradalo puno ljudi, Radosavljević kaže da je on posledica rušenja komunizma.

„Mi bismo voleli da pričamo o tome mudro, ali ja ću reći sledeće: kad se rušio komunizam u Srbiji, on se rušio jakim nacionalnim osećanjima, čak preteranim, te je svako ko je bio protiv komunizma bio dobar…jedino je bilo važno da si protiv komunizma i na toj osnovi su nacionalisti formirali svoje delovanje“, rekao je Radosavljević.

Delovanje desničarskih organizacija, poput prekida filmskih projekcija u Nišu i Novom Sadu, pisanje grafita podrške Milanu Ljotiću i Dimitriju Nediću, profesor Radosavljević ocenjuje kao nimalo naivne i svakako ne slučajne.

„Uvek se nađe neki neki povod da neka desničarska grupacija izađe napolje, pa imamo divljanja navijača, raznih podmladaka. I kada bismo svaku tu incidentnu situaciju gledali zasebno, možda ne bi imale potpis fašističkog, ali kada pogledate sve te akcije zajedno, onda vidite da se te situacije redovno ponavljaju, a da se pritom ne sankcionišu“, rekao je Radosavljević.

On kaže da tu „nema slučajnosti“ i da političke elite podrškom desničarskim organizacijama ili bar nesankcionisanjem njihovih postupaka, pridobijaju jeftine poene i na taj način lakše vladaju.

Objašnjavajući šta je fašizam i ko su danas fašisti u Srbiji, on je rekao da je to svako ko atakuje na nekog drugog.

„Fašizam je svaki onaj koji atakuje na drugog, koji napada slabije i ugrožava im njihova prava, prava svih onih koji su u manjinskom položaju, ne samo po nacionalnoj pripadnosti, već i po seksualnoj ali i obrazovnoj. Eto, i vaša televizija je visoko rangirana na listi koja sreću kvari nekima“, rekao je Radosavljević.

Lakše je reći da si gej, nego da si delom Hrvat

U ratovima 1991. do 1995, u bratoubilačkim ratovima, kako to mi antifašisti volimo da kažemo, mi smo uspeli da ubedimo sve da nam je komšija neprijatelj, da je remetilački faktor, kaže Radosavljević i dodaje da se te tenzije osećaju i danas.

„Mi u Vojvodini živimo izmešano, a kao vidimo da nešto nije sasvim u redu…A i pogledajte, da li danas u Vladi Srbije, osim Rasima LJajića, imate pripadnika neke etničke zajednice? Premijerka Ana Brnabić odbija da ima u sebi nečeg hrvatskog osim što voli tamo da letuje. Naše javno mnjenje je lakše prihvatilo činjenicu da je ona gej nego da je delom Hrvatica, to se sakriva“, ističe Radosavljević.

Govoreći o problemu fašizma u Hrvatskoj, profesor kaže da država Hrvatska ima veliki problem da iskoreni tu ideologiju, jer se „igrala nacionalizmom“.

„Vladajuća partija u Hrvatskoj je dobrim delom svoj program izgradila na neofašističkim idejama. Oni su godinama stvarali veštačke mitove u koje su počeli da veruju i sada su robovi tih mitova. Oni su pobedili u ‘domovinskom ratu’ i sada je sve što se dešavalo u njemu proglašeno svetim. Teško je sad odreći se nečega, jer će izgubiti biračko telo“, rekao je Radosavljević.

Evropska unija trenutno ima problem, jer je u nokdaunu, ali se polako izvlači od Bregzita i svega, i problem s Hrvatskom će doći uskoro na naplatu, smatra Radosavljević. „Već vidimo to u procesu arbitraže sa Slovenijom“, kaže Radosavljević.

„Nacionalizmom se ne smete igrati. Fašizam počne od malih stvari, a onda nas natera da hodamo u stroju“, ocenio je novi predsednik Saveza antifašista Vojvodine.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.