Foto: Dejana Majstorović

Ova usluga biće od velike koristi i lekarima i pacijentima, navode u ovoj ustanovi i objašnjavaju da su e-recepti za početak namenjeni hroničnim bolesnicima, koji će lekove za svoju terapiju moći da podižu za duži period.

– Lekari će moći da se više posvete pacijentima kojima nisu potrebni samo lekovi za redovnu terapiju. Pacijenti, opet, neće morati da svaka dva meseca čekaju u ambulanti samo da bi im se prepisali lekovi za redovnu terapiju, objašnjava dr Bojana Vještica, specijalista socijalne medicine. Prema njenim rečima, procedura počinje dolaskom kod izabranog lekara gde pacijenti sa hroničnim oboljenjima dobijaju papirni recept sa podatkom na koliko se propisuje hronična terapija.

– Sa papirnim receptom i zdravstvenom knjižicom pacijenti idu u apoteku i podižu propisanu terapiju za narednih mesec dana. Svaki sledeći mesec oni odlaze samo u apoteku, bez novog dolaska kod svog izabranog lekara i samo sa zdravstvenom knjižicom podižu terapiju za naredni mesec, što će ponavljati zavisno od broja meseci na koliko im je propisan obnovljivi recept, kaže dr Bojana Vještica.

Načelnica Službe opšte medicine, dr Verica Budimir kaže da će pacijenti moći da podižu svoju terapiju za hronične bolesti u svim apotekama u Srbiji. Obnovljivi recepti za sada nisu dostupni za terapije koje se odnose na narkotike i pomagala, kao ni vojnim osiguranicima.